fbpx
Facebook

SRPSKI VOJNIK POSTAO ŽENA! ‘Bila sam na ratištima, svega sam se nagledala…’

Autor: S.V.

Aleksandra Gavrilović iz Srbije ima 47 godina. Nekada je bila Vladimir, a sada je “u tranziciji” promjene spola jer se, ispričala je za Espreso, u svojoj koži nije dobro osjećala.

“Oduvijek sam se osjećala kao žensko. I kada sam bila mala, kada sam bila dječak, radije sam se igrala gumi-gumi nego rata… kao da sam znala da ću u njemu zavšiti”, kazao je bivši vojnik, a još malo i u potpunosti bivši muškarac Vladimir.

Facebook

Aleksandra je kao Vladimir odrasla u Moravcima kod Ljiga u kojima joj je, kaže, bilo izuzetno teško jer je odrastala u okolini koja ju je diskriminirala, a pamti i dječaka koji ju je zbog toga tukao. Danas tvrdi kako su je malo-pomalo ipak svi prihvatili.


Prisjetila se i “vojničke karijere” koja joj nije niti malo godila:

“Godine 1993. sam vojsku služila u Vršcu, odakle sam dobila prekomandu na rijeku Drinu u Loznici. Kasnije su nas slali na karaule, bila sam u Novom Selu, u Badovincima, Malom Zvorniku… Svega i svačega sam se tamo nagledala, bilo je jako teško. Bila sam po šumama, selila se po školama, usput dobila i astmu. Posljedice svega toga trpim i danas”, požalila se Aleksandra.

Facebook

Danas živi od socijalne pomoći koja iznosi tek nešto više od 10.000 dinara. Poslije ratišta je radila kao ton majstor na TV i radio stanicama, a danas radi samo honorarno:

“Niskim primanjima ne mogu pokriti ni namirnice, a kamoli terapiju koja mi je neophodna.  Sada sam na hormonskoj terapiji, za koju mi je potrebno osam hiljada dinara mjesečno. Terapija koju uzimam je sa crnog tržišta, jer druge nema”, rekla je za ovaj medij.

Facebook

Bivši visoki predstavnik u BiH Schwarz-Schilling: ‘Oluja je zaustavila rat, ne NATO, mir je ostvaren Splitskom deklaracijom’
Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.