Wikimedia

Središnje izborno povjerenstvo krši ustav kako bi BiH izvukao iz krize?!

Autor: Hina

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine prekršiti će ustav i Daytonski sporazum ukoliko donese poseban propis za provedbu izbora kojim bi ignoriralo presudu Ustavnog suda BiH, te da te izmjene može donijeti jedino državni parlament, priopćio je u petak Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

“SIP nije zakonodavac, i ne može izmijeniti izborni zakon BiH i popuniti rupu nastalu odlukom Ustavnog suda o brisanju određenih odredaba izbornog zakona BiH. Ako SIP pokuša implementirati izbore podzakonskim aktom, radilo bi se o protuustavnom aktu i državnom udaru na BiH, njen ustav i ustavno-pravni poredak i Dayton”, navodi se u reagiranju IDPI-a.

IDPI navodi i kako je Ustavni sud dajući pravorijek u predmetu priziva Bože Ljubića kojim su osporene odredbe izbornog zakona BiH o načinu biranja izaslanika za Dom naroda Federacije BiH dao jasne zadaće državnom parlamentu, a ne SIP-u.

“Samo Parlamentarna skupština BiH ima ovlasti i obvezu da implementira presudu Ljubić”, stoji u pojašnjenju.

Iz IDPI-a navode da je Ustavni sud izbrisao odredbe izbornog zakona o izboru po jednog Srbina, Hrvata i Bošnjaka te predstavnika manjina u Dom naroda iz svake županije, te da se sada u javnosti i SIP-u ponovno spominje ista neustavna odredba.

Iz ovoga instituta navode kako je upravo ova odredba, koja međutim još nije izbrisana iz Ustava Federacije BiH, omogućavala da brojniji narodi manipuliraju i nameću predstavnike drugim narodima.

“Biranje hrvatskih, srpskih i predstavnika ostalih u Dom naroda FBiH od strane bošnjačkih birača i stranaka je diskriminatorno i neustavno. Ustavni sud BiH je bio jasan da jedan narod ne smije birati predstavnike drugog naroda (ili ostalih)”, pojasnili su iz IDPI-ja.




Oni tvrde kako se provedbom presude Ljubić kroz državni parlament zapravo onemogućava stvaranje bošnjačke državice od Federacije BiH.

“Provedba presude Ljubić ne bi samo osigurala legitimno predstavljanje hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH, Domu naroda BiH i Predsjedništvu BiH, nego bi i osigurala legitimno predstavljanje Srba i ostalih u Domu naroda FBiH, a time i kraj bošnjačkog sna o nacionalnoj državi unutar granica entiteta FBiH”, smatraju iz ovog instituta.

IDPI je think tank organizacija iz Mostara čiji stručni tim čine Ivan Pepić, Valentino Grbavac, Milan Sitarski, Ivan Vukoja i za koju se smatra da snažno modelira stajališta stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH.




SIP je ovoga tjedna održao sjednicu na kojoj je dio članova ove institucije zaključilo da imaju obveze provesti posredne izbore izaslanika za Dom naroda Federacije BiH koji se biraju iz pojedinih županija. Hrvatski predstavnici inzistiraju da se prvo izmijeni izborni zakon, te da se pri izračunu broja mandata primijeni posljednji popis pučanstva iz 2013., a ne onaj iz 1991. tvrdeći da omogućava zloporabe i narušava razmjernost vrijednosti mandata. Uz to inzistiraju da se iz svake županije ne bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak, jer je na taj način moguće da se iz Bosansko-podrinjske županije izabere jedan hrvatski izaslanik iako tamo živi tek 23 Hrvata, jednako kao i iz Posavske županije u kojoj je 36.000 Hrvata.

Bošnjački pak predstavnici u SIP-u zauzimaju se za primjenu popisa 1991. i ne smatraju da je potrebno promijeniti izborni zakon, dok srpski članovi smatraju kako je realnije primijeniti popis pučanstva iz 2013.

BiH se nalazi pred krizom jer je državni Ustavni sud BiH izbrisao odredbe izbornoga zakona 2017. o načinu popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda bez kojega se ne može izabrati izvršna vlast u Federaciji BiH, ali niti popuniti Dom naroda BiH, što bi i državne vlasti dovelo u svojevrsnu blokadu.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.