Srbija: ‘Zemuncima’ Kaliniću i Simoviću potvrđena kazna od po 40 godina zatvora

Autor: hina

Uhićeni su u lipnju 2010. godine - Kalinić 8. lipnja u Hrvatskoj, dok se Simović u noći između 9. i 10. lipnja predao graničnoj policiji Srbije kod prijelaza Bajakovo-Batrovci na srpsko-hrvatskoj granici. Dva dana ranije Simović je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, prema sumnjama državnog odvjetništva, skrivao više od sedam godina, od ubojstva premijera Zorana Đindića 12. ožujka 2003.

Žalbeni sud u Beogradu odbio je sve žalbe i pravomoćno osudio na po 40 godina zatvora Miloša Simovića i Sretka Kalinića zbog niza ubojstava, otmica i brojnih drugih kaznenih djela koja su počinili kao pripadnici 'zemunskog klana', objavljeno je na internetskoj stranici tog suda.

Ovom odlukom su praktički potvrđene presude Specijalnog suda iz prosinca 2012. godine te ranija pravomoćna presuda u odsustvu iz 2008. kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni dok su bili u bijegu u Hrvatskoj.

Uhićeni su u lipnju 2010. godine – Kalinić 8. lipnja u Hrvatskoj, dok se Simović u noći između 9. i 10. lipnja predao graničnoj policiji Srbije kod prijelaza Bajakovo-Batrovci na srpsko-hrvatskoj granici.

Dva dana ranije Simović je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, prema sumnjama državnog odvjetništva, skrivao više od sedam godina, od ubojstva premijera Zorana Đindića 12. ožujka 2003.

Kalinić ima dvojno državljanstvo Hrvatske i Srbije, a 25. kolovoza 2010. je izručen Srbiji po sporazumu o međusobnom izručenju vlastitih državljana između dvije države kao prvi državljanin Hrvatske koji je izručen po tom sporazumu.

Tijekom prvobitnog sudskog procesa je utvrđeno, a najnovijom pravomoćnom presudom potvrđeno, da su Simović i Kalinić zajedno sudjelovali u devet ubojstava, dizanju u zrak jedne tvrtke te otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Simoviću i Kaliniću Žalbeni sud je prošle godine potvrdio i presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đindića, a protiv njih je u tijeku i sudski postupak za još tri ubojstva i dva pokušaja ubojstva s dvojicom članova 'zemunskog klana' – Lukom Bojovićem i Vladimirom Milosavljevićem.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.