Foto: Tom Dubravec / CROPIX

‘SRBIJA NEĆE RADITI PROBLEME, OBEĆAJEM’ Vučić nakon velikog sastanka: ‘Europska budućnost Srbije nije fatamorgana’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njemački kancelar Olaf Scholz jučer su se obratili novinarima nakon sastanka u Berlinu.

“Zajednički smo konstatirali da u našim bilateralnim, prije svega ekonomskim odnosima, imamo velik skok u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Vučić dodavši da je Njemačka najveći partner Srbije.

“Važne su nam riječi kancelara koji je danas više puta ponovio da je uvjeren u europsku budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana. Citiram ga, rekao je da to nije fatamorgana, kada vam se nešto učini pa nestane”, kaže srbijanski predsjednik.

Otkrio je i da su razgovarali o dvije važne teme te odnosu prema ratu u Ukrajini. “Rekao sam mu o svim problemima s kojima se Srbija suočava”.  Dodaje da su pričali i o situaciji u Bosni i Hercegovini. “Obećao sam da Srbija neće biti uzrok nikakvih problema, a Srbija drži svoju riječ”.

‘Izbor Srbije je europski put’

Kakav je stav Srbije što se tiče rata u Ukrajini?

“Po pitanju pravne i političke prirode sukoba, mi smo se jasno izjasnili. Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo neočekivano, za razliku od svih ostalih. Mi na putu ka EU imamo obavezu da se postupno usklađujemo sa stavovima EU. Srbija ima i drugačiji odnos prema pitanju Kosova. Ne zaboravite da je Srbija bila deset godina pod sankcijama i da zato ima drugačiju vizuru prema tom pitanju. Izbor Srbije je da bude na europskom putu iako to, prema anketama u Srbiji, nije najpopularniji put”, kaže Vučić.

Scholz je rekao da će se osobno zalagati da se unaprijedi proces pristupanja Srbije Europskoj uniji te da je u interesu Njemačke da sve zemlje Zapadnog Balkana budu članice. Otkrio je i da je Vučiću prenio zabrinutost zbog situacije u Bosni i Hercegovini.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.