Wikimedia Commons

SRBIJA IZUMIRE: ‘Već nas je manje od sedam milijuna! Hoćemo li morati prihvatiti migrante kako bismo zaustavili mortalitet?’

Autor: Z.G./Dnevno.hr/Hina

U Srbiji svake godine ima 36.000 stanovnika manje, što je cijela beogradska općina Savski venac. Već ih ima manje od sedam milijuna, a demografi očekuju da će se crni trend nastaviti… “6, 5, 4, 3… Do jedne šljive”, piše srbijanski portal Blic i pita se: “Je li kontrolirana imigracija rješenje? I kakva? I odakle? Može li Srbija privuži radnu snagu sa svih strana svijeta? Može li Srbija uopće podnijeti priljev drukčijih vjera, tradicija i nasljeđa? Može li ih, i koliko uopće, asimilirati? Može li to kulturološki i politički podnijeti?”.

Političke stranke u Srbiji uglavnom su oprezne i suzdržane u komentiranju mogućnosti imigracija u Srbiju. Čini se da su njihovi stavovi pod utjecajem novog vala migrantske krize i navale povećanog broja migranata koji preko Turske žele ući u Grčku, i dalje u najbogatije zemlje Europske unije. Usljed toga, najviše se fokusiraju na “padobran” rješenje – usporavanje negativnih demografskih trendova smanjenjem ekonomskog iseljavanja mladih, piše portal Blic.

Među strankama koje zastupaju manje-više umjerenu politiku prema migrantima i imigraciji, Dveri se ističu pojačanim antimigrantskim huškanjem i otvorenim kesnofobnim, rasističikim i antisemitskim stavovima. Boško Obradović, predsjednik tog pokreta koji je dio opozicijskog Saveza za Srbiju, čak je predlagao ukidanje demokracije u Srbiji i uvođenje vojno-policijske diktature zbog “opasnosti od migranata”. Druge članice Saveza za Srbiju mahom izbjegavaju komentirati ili osuđivati stavove svog oporbenog partnera radi “mira u koaliciji”.

“Uveli smo poticaje za zapošljavanje visokokvalificiranih stranaca i izrazito deficitarnih kadrova – dakle svih onih kojima poslodavci u Srbiji nude minimum tri prosječne plaće, jer vjerujemo da će oni pomoći našim tvrtkama da se brže razvijaju i budu konkurentne, ali i našoj ekonomiji da nastavi dinamičan razvoj kako bi stvarali još bolja, i bolje plaćena, radna mjesta za naše ljude”, rekla je predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić.

Autor:Z.G./Dnevno.hr/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.