wikipedia

SRBIJA: Doživotan zatvor ubojicama djece, trudnica i ratnim zločincima

Autor: Eva Grgić

Igor Jurić, osnivač fondacije  “Tijana Jurić“, otac curice koju je prije pet godina oteo, silovao i ubio Dragan Đurić koji je za to zlodjelo dobio tada maksimalnih 40 godina prisustvovao je glasanju u srpskoj Skupštini kada je izglasana izmjena Kaznenog zakona u kojemu su kaznena djela koja su do sada imala kaznu 30 do 40 godina zatvora sada postala kaznena djela za koja osumnjičenik može biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

Doživotnu zatvorsku kaznu Srbija je uvela, nakon današnjeg glasanja, za najteža kaznena djela koja uključuju teško ubojstvo, ubojstvo djece, ratni zločin, genocid, silovanje, općenje s djetetom, trudnicom i nemoćnom osobom te druga. Osuđeni za ubojstvo djece i trudnica nemaju pravo pomilovanja. Fondacija ‘Tijana Jurić’ bila je predlagatelj izmjena zakona. Doživotna kazna proširena je i na sva druga kaznena djela za koja je prema važećem zakonu predviđena kazna od 30 do 40 godina. To su djela ubojstva najviših državnih predstavnika, teška djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti, udruživanje s ciljem izvršenja kaznenih djela, genocid, zločini protiv čovječnosti, ratni zločin, terorizam. Novim izmjenama zakona predviđeno je da osuđenik na doživotni zatvor može na uvjetan otpust nakon 27 godina u zatvoru, ali u skladu s inicijativom fondacije ‘Tijana Jurić’, to ne vrijedi za ubojice djece i trudnica.

Uvodi se i novo kazneno djelo – napad na odvjetnike, što je u skladu s prijedlogom Advokatske komore Srbije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.