screenshoot

SRBI U EKSTAZI! Haag priznao grešku, Mladićeva doživotna presuda PADA U VODU?

Autor: S.V.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića, sud u Haagu je prošle godine osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Muslimana i Hrvata širom BiH, teroriziranja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima te uzimanja pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Oslobodjen je optužbe za genocid u još šest bosanskih opština…

Haag prihvatio Mladićevu žalbu

Na tu presudu žalbu su uložile i odbrana i optužba, no sud u Haagu usvojio je zahtjev obrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudaca iz apelacijskog vijeća koje će razmatrati žalbu na prvostupanjsku presudu.

Srbijanski mediji ovu vijest nazivaju „trijumfom Mladićeve obrane” i već sada slave Mladićevu preinaku kazne, a i možebitno oslobođenje jer je žalba o „pristranosti sudaca” urodila plodom.

Odlukom koju je donio sudac Jean- Claude Antonetti, iz apelacijskog vijeća izuzeti su predsjedavajući Theodor Meron i članovi Carmel Agius i Liu Dachun.

Sva trojica su dugogodišnji i jedni od najpoznatijih, vodećih sudaca Haaškog tribunala.




“Sudačka pristranost”

Danas objavljenom odlukom, praktično su usvojeni argumenti Mladićeve obrane da su trojica sudaca pristrani i to zato jer su upravo oni sudjelovali u donošenju ranijih presuda ovog tribunala zbog čega su oficiri VRS kojima je Mladić zapovjedao, osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u srpnju 1995.

Mladićevi odvjetnici smatrali su kako je ovaj sudački trojac u tim presudama unaprijed utvrdio i Mladićevu krivicu za genocid u Srebrenici, donoseći zaključke o generalovoj ulozi i odgovornosti.




Sud je to prihvatio, pa je umjesto smijenjenih sudaca izabrao Mparany Mamy Richard Rajohnson, Prisca Matimba Nyambe i Gberdao Gustave Kam, kao nove članove apelacijskog vijeća.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.