Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbi samo šalju prosvjedne note! Stigle još dvije!

Autor: I.G.

Prosvjedne note upućene su zbog otkrivanja spomenika Miri Barišiću u Dragama i povodom rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se ukida prvostupanjska osuđujuća presuda za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije kojem je na čelu Ivica Dačić uputilo je u ponedjeljak dvije prosvjedne note veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu koje je otpravnik poslova Stjepan Glas odbio primiti, priopćeno je iz toga ministarstva. Kako navode budući da su note dostavljene redovnim putem, smatraju da je uručenje izvršeno.

Kako se navodi, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije izrazilo je oštar prosvjed povodom rješenja Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojim se ukida prvostupanjska osuđujuća presuda za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, konkretno nad srpskim civilima u Osijeku, izrečena protiv Branimira Glavaša i drugih, kao i što se predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Ministarstvo smatra da je odluka Vrhovnog suda neobjašnjiva, kako s pravne tako i s moralne točke, kao i da je usmjerena izravno protiv srpskog naroda, stoji u priopćenju. Posljedice presude, smatraju, dodatno otežavaju i kompliciraju situaciju u kojoj se nalazi srpski narod u Hrvatskoj. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije smatra da ukidanje presude protiv Branimira Glavaša predstavlja jasnu politiku Hrvatske koja rehabilitira ne samo fašističku NDH, već i zločince iz posljednjeg rata.

“Ovakvo postupanje hrvatskog pravosuđa šalje poruku da je dopušteno i normalno nekažnjeno izvršenje zločina nad Srbima čime je, pored stalnog govora mržnje, otvoren lov na Srbe u Hrvatskoj”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

“Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje od pravosudnih organa Hrvatske da u ponovljenom postupku i uz postojeće dokaze, na osnovi kojih je Branimir Glavaš osuđen u prvom stupnju, postupi na osnovi pravnih propisa Hrvatske uvažavajući činjenicu da posljedice ovakve i sličnih presuda mogu značajno narušiti bilateralne odnose sa Srbijom, kao i dodatno pogoršati status Srba u Hrvatskoj”, napominju.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije također je izrazilo i oštar prosvjed povodom otkrivanja spomenika Miri Barišiću u Dragama. Ministarstvo smatra da je podizanje spomenika osuđenom teroristu za mučko ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića neprimjeren i necivilizacijski čin koji u modernoj Europi nema presedana.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije očekuje da se Vlada Republike Hrvatske nedvosmisleno ogradi od “veličanja osuđenog terorista i ubojice veleposlanika Rolovića i time jasno stavi do znanja da ne podržava terorizam koji se u sadašnjem vremenu ponovno događa, sijući nedužne žrtve”. Također, Republika Srbija očekuje da se taj “sramni spomenik ukloni”, navodi se u priopćenju.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.