Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

SRBI ISTRAŽILI KORIJENE POZNATIH HRVATA: ‘Srpskog podrijetla su Thompson, Karamarko, Đapić…’

Autor: T. Budak

"Na primjer, lider HDZ-a Tomislav Karamarko ima srpsko prezime i korijene, kao i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, te izraziti njihov nacionalista Anto Đapić. Đapići su od pravoslavaca iz okoline Nikšića, koji su slavili Svetog Aćima i Anu, a i danas ih tamo ima", ističe Kljajević i kaže da „srpska veza“ postoji i na hrvatskoj estradi

Božidar Kljajević, poznati beogradski etnolog, povjesničar, geograf i književnik koji ove godine obilježava četiri desetljeća izučavanja genealogije i srpskog rodoslovlja, otkriva “tko od poznatih Hrvata i Bošnjaka ima srpsko podrijetlo”:

– Na primjer, lider HDZ-a Tomislav Karamarko ima srpsko prezime i korijene, kao i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, te izraziti njihov nacionalista Anto Đapić. Đapići su od pravoslavaca iz okoline Nikšića, koji su slavili Svetog Aćima i Anu, a i danas ih tamo ima – ističe Kljajević i kaže da „srpska veza“ postoji i na hrvatskoj estradi.

– Marko Perković Thompson, izvođač nacionalističkih i ustaških pjesama, vodi podrijetlo od Domazetovića iz Nikšićkog Grahova, a estradna umjetnica Severina od Vučkovića iz okoline Trebinja. Srpskog roda su i Arsen Dedić, Darko Rundek, Oliver Dragojević i Petar Grašo (nemanjićkog roda po ženskoj liniji), zatim vlasnik Dinama Zdravko Mamić, nogometni kapetan Hrvatske Darijo Srna (rod Mališevci), te preci tenisača Gorana Ivaniševića (veliki plemićki rod Borojevića).

I Nikola, otac znanstvenika Ruđera Boškovića, bio je Srbin. Prezivao se Pokrajčić, slavio je Svetog Đurđa, a kasnije prešao u katoličanstvo da bi se mogao nesmetano baviti trgovinom u Dubrovniku. Upravo on je krajem 17. stoljeća od Turaka otkupio ruku Svetog Save i vratio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi… – zaključak je Kljajevićevog istraživanja.

Autor:T. Budak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.