fbpx
Foto: IGK

SRAMOTAN SKANDAL U BiH! Načelnik Srebrenice ugostio ratnog zločinca kao VIP gosta, IGK od Schmidta zatražio hitnu smjenu

Autor: L.B.

Nakon što je Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio zahtjev visokom predstavniku za BiH Christianu Schmidtu za smjenu načelnika Srebrenice Mladena Grujičića jer je ugostio ratnog zločinca, IGK je stigao odgovor iz OHR-a.

Naime, IGK je uputio otvoreno pismo Schmidtu u kojem ga poziva da smijeni načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, a u skladu s dopunama Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima je zabranjeno negiranje genocida, slavljenje ratnih zločina i zločinaca. U pismu, među ostalim, stoji:

“Pripadnik jedinice Škorpioni Saša Cvjetan, osuđivan za ratne zločine na Kosovu, bio je ‘VIP’ gost na obilježavanju Dana Općine Srebrenica. Sjedio je u prvom redu, kada je 11. ožujka ove godine u velikoj sali Doma kulture u Srebrenici, svečano obilježen Dan Općine u kojoj je započeo genocid nad Bošnjacima.


Foto: IGK

Škorpioni pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane

Škorpioni su u srpnju 1995. godine bili jedna od jedinica čiji su pripadnici pred kamerama ubijali zarobljene Srebreničane. Saša Cvjetan je 16 godina proveo u zatvorima u Srbiji, prije nego što je 22. ožujka 2018. godine pušten na uvjetnu slobodu.

Onaj tko negira međunarodno pravo i pravdu, onaj tko negira presuđeni genocid, tko slavi ratne zločince smatrajući ih herojima, onaj tko ravnopravno ne tretira sve građane, ne može biti načelnik Srebrenice, grada simbola najvišeg zločina poslije Drugog svjetskog rata u Europi, genocida u Srebrenici”, napisali su iz IGK Schmidtu.

‘Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati’

U odgovoru Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta poslanog Emiru Ramiću, direktoru IGK između ostalog piše:

“Poštovani gospodine Ramiću. Zahvaljujem na Vašem pismu od 29. ožujka 2022. godine u kojem se pozivate na incident koji se dogodio na obilježavanju Dana općine Srebrenica 11. marta 2022. godine. Želim biti jasan da osuđenim ratnim zločincima ne smije biti mjesta u ovakvim događajima sve dok se nisu obavezali na pomirenje. Čvrsto sam uvjeren da se bolja, sigurnija i prosperitetnija budućnost za građane BiH može graditi samo uz međusobno poštovanje i pomirenje. U svom svojstvu visokog predstavnika, radit ću na tome. Slične situacije u budućnosti treba izbjegavati”, navedeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Podsjetimo, do sada je za ovogodišnji ukop u Srebrenici dobijen pristanak 42 obitelji žrtava genocida koji je počinjen 11. srpnja 1995. godine.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.