Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

SRAM NAS BILO! Srbi pošizili zbog Hrvata: autobusima nam kradete rijeke bogatih turista

Autor: Dnevno

“Srbija je prepuna stranih gostiju i beleži rekorde u turizmu, a kajmak skidaju komšije, jer je sve više agencija iz okolnih zemalja koji po našoj zemlji organizuju ture!” vrišti s naslovnice srpskog portala Novosti.rs. Alarmantan naslov još je popraćen i podnaslovom: “Hrvati šetaju Kineze po Kalemegdanu”

U čemu je sad problem?

Srpski autoprijevoznci te vlasnici turističkih agencija zavapili su, jer im ovih dana sve češće bogate turiste, posebno one iz Kine, Koreje i ostalih istočnih destinacija, “kradu” prijevoznici iz susjednih zemalja, a među kojima su im najviše za oko zapeli oni iz Hrvatske.

Osim hrvatskih, po Srbiji se tako ovih dana mogu vidjeti autobusi sjevernomakedonskih i bosanskohercegovačkih registracija koje zemljom prevoze strane, najčešće turske turiste koje su pokupili u Skoplju te poveli put tzv. “balkanske ture”.

Prema riječima predsjednika Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandra Seničića, velike im probleme predstavljaju hrvatski autobusi koji u Beograd stižu prazni, jednako kao i vozila s austrijskim registracijama.“Hrvatske agencije praznim autobusima stižu na aerodrom ‘Nikola Tesla’, dočekuju najčešće kineske goste i voze ih do naših turističkih atrakcija. Sve je u redu dok u propisanim rokovima napuštaju zemlju, no mi svakodnevno svjedočimo situacijama gdje pojedina vozila, posebno ona iz Austrije, dolaze prazna, preuzimaju turiste s riječnih kruzera, voze ih Srbijom, opet ih vraćaju na kruzere te napuštaju zemlju, a to svakako nije u skladu s propisima”, rekao je Senečić.

Kako je pojasnio, međunarodna pravila dopuštaju da prijevoznici stignu do Srbije, preuzmu goste te ih potom odvoze iz zemlje, no ne i da uslugu turističke vožnje cijelo vrijeme pružaju unutar njihova teritorija, što je posao koji bi trebao pripasti domaćim prijevoznicima. Seničić je stoga apelirao na srpske vlasti i policiju da uvedu reda i traži kažnjavanje hrvatskih autobusnih prijevoznika, kako bi im se stalo na kraj.

Među ostalim, članak objavljen na portalu ilustriran je i fotografijom jednog hrvatskog autobusa, snimljenog negdje u Beogradu, u vlasništvu kompanije “Darko Tours” iz Desinića.

Zakon je jasan te propisuje da domaći autoprijevoznici i dalje smiju preuzimati strane goste u zemljama koje nisu članice, no uvjet je da te zemlje moraju napustiti u roku od 24 sata od ulaska i vratiti ih u Hrvatsku. Direktor “Darko Toursa” Dario Štih za Jutarnji list potvrdio je da Hrvati dolaze praznim busevima, na primjer, na aerodrom “Nikola Tesla”, gdje preuzimaju goste, a potom ih odvoze na city tour gradom te u propisanim rokovima prelaze granicu i voze ih prema Hrvatskoj.

Osim toga, napomenuo je da razumije prigovore susjeda s obzirom na to da dolaskom prijevoznika iz regije zapravo ostaju bez dijela posla, no razlog zašto je to tako uglavnom vidi u boljoj opremljenosti hrvatskih autobusa. “Puno smo ulagali u naš vozni park, kupovali nova vozila, imamo vozače koji govore strane jezike, a sve to iznimno je bitno ako želite prevoziti turiste. Ljudi su to jednostavno počeli prepoznavati, često žele hrvatsku uslugu i mislim da je to uvjet opstanka na tržištu”, pojasnio je Štih.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.