fbpx

ŠOKANTNO: Čuvar Milan Banjec hladnokrvno je u zatvoru ubio mladu Slovenku koja je Britancima pisala o Križnom putu i kalvariji Hrvata!

Autor: D.Boroš / 7Dnevno / 13. svibnja 2016.

Bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Zbog naivnog pisma osuđena je na smrt. Predsjedništvo FNRJ ju je pomilovalo ali nije dočekala slobodu jer ju je zatvorski čuvar ubio baš na Titov rođendan 1947.

Slovenski publicist Roman Leljak koji je otkrio Hudu jamu predstavivši je široj javnosti, napisao je o njoj potresnu knjigu koja opisuje mnogobrojna komunistička ubojstva nedužnih ljudi, jer su zločinci s petokrakom bez imalo grižnje savjesti bacali žive ljude u 48 metara duboku jamu.

Gostujući nedavno u Zagrebu našem je tjedniku dao nikad objavljene dokumente koji govore o okrutnosti bivšeg sistema u godinama poslije rata kada se nije prezalo niti od najstrašnijih zločina u obračunu s »neprijateljem«. Jedno takvo je bilo i ubojstvo mlade Slovenske i to samo zato što je vidjela strahote i na to pokušala upozoriti britansku vladu.

Potresna priča


Dogodilo se to 1946. godine, u Celju. Mlada radnica Elza Premšak, u Cinkarni u Celju susrela je svoju prvu ljubav. Nježno je svako jutro u zrcalu gledala svoje tijelo i mladi život koji se razvijao u njoj. Radovala se mužu. Zajedno su se radovali svakom novom danu, jer je još nerođeno dijete oplemenjivalo njihovu ljubav.
I to jutro, kao i mnogih dana prije, sjetila se zarobljeničkih kolona Hrvata, građana, djece, koji su od 1945. godine, prolazili kraj njezine kuće. Tjerali su ih u Hudu jamu, u smrt. S ljubavlju prema svomu djetetu, uzela je papir i olovku i napisala pismo. Bila je to njena životna pogreška.

Jer Elza Premšak nije znala što se dogodilo na Bleiburgu. Nije znala za dogovor između partizana i Engleza da sve Hrvate treba vratiti u Jugoslaviju. Tada nitko nije pisao o Križnom putu.

U svojoj dobroti i nadi za pravednošću, napisala je pismo koje je naslovila na englesku vladu. U njemu je opisala sve o okrutnosti partizana i komunista. U svom je pismu dio posvetila Hudoj jami i mnogim umorstvima Hrvata u njoj. Pismo je na kraju naivno poslala poštom.

Nažalost, UDBA je njezino pismo presrela. Već slijedeći su je dan udbaši, u crnim kožnim jaknama odveli u celjski zatvor. Divizijski vojni sud u Celju, 22. svibnja 1946., osudio ju je na smrt, zbog njezina pisma. Osudu je ekspresno potvrdio i viši vojni sud u Mariboru.

Nije dočekala pomilovanje – ubojica je bio brži

U kolovozu 1946. otjerali su je u zatvor u Celje gdje je čekala izvršenje presude. Nadala se da će je pomilovati Predsjedništvo FNRJ u Beogradu. Nažalost nije dočekala taj dan. Da je, doznala bi da ju je Predsjedništvo pomilovalo. To jutro, 25.svibnja 1947., baš na rođendan druga Tita, kroz prozor svoje zatvorske sobice, pozvala je u drugu sobicu svoju susjedu, koja je također čekala svoju sudbinu. Razgovarale su o njezinu nerođenom djetetu. Bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Razgovor je čuo zatvorski čuvar. Razgovori ondje nisu bili dopušteni. Uzeo je pušku i hladno, bešćutno pucao u nju. Pucao je kroz okno ćelije. Elza Premšak je umrla kao još jedna žrtva Hude jame, završava kratku ali strašnu priču istraživač Roman Leljak.
Iz dokumenata koje donosimo vidi se bešćutan iskaz zatvorskog čuvara Banjec Milana koji je ubio Elzu samo zato jer se pojavljivala na prozoru i dozivala kolegicu u drugoj sobi, te zapisnik obdukcijske komisije koja je hladno konstatirala smrt.

elsa

Screenshot from 2016-05-15 21:30:35
Autor:D.Boroš / 7Dnevno / 13. svibnja 2016.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.