Screenshot Youtube

Slovenska politička ikona na izdržavanju kazne!

Autor: Hina

Pripada generaciji slovenskih političara stasalih u kasnim 80-im godinama prošlog stoljeća, a zajedno s bivšim premijerom bio je i jedan od njenih najistaknutijih i najambicioznijih članova, sve do odlaska na prestižni direktorski položaj

 Nekoć jedan od najpoznatijih slovenskih političara Igor Bavčar počeo je izdržavati petogodišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog gospodarskog kriminala i pranja novca, potvrdilo je u utorak ministarstvo pravosuđa.

Uprava za primjenu kaznenih sankcija objavila je da se je Bavčar u ponedjeljak kasno navečer sam prijavio u kaznionicu Dob pri Mirni na izdržavanje kazne, nakon što je proglašen krivim na ponovljenom suđenju u rujnu prošle godine, poslije čega je više puta tražio odgodu pozivajući se na slabo zdravstveno stanje.
Uz kaznu zatvora, Bavčar bi po presudi državi trebao vratiti i 21 milijun eura nezakonite imovinske koristi, koju je stekao kao bivši direktor koncerna Istrabenz lančanom preprodajom njegovih dionica. Za isto su kazneno djelo osuđena i dva njegova pomoćnika u toj nekad jakoj kompaniji.
Višegodišnju zatvorsku kaznu zbog iste afere koja se dogodila prije deset godina već izdržava Boško Šrot, nekadašnji direktor Pivovarne Laško (PL) koji je  zajedno s Bavčarom svojedobno postao ikona tzv. “tajkunske privatizacije” u Sloveniji.

Igor Bavčar (62) pripada generaciji slovenskih političara stasalih u kasnim 80-im godinama prošlog stoljeća, a zajedno s bivšim premijerom bio je i jedan od njenih najistaknutijih i najambicioznijih članova, sve do odlaska na prestižni direktorski položaj zbog manje političke afere.
Bio je ministar u više vlada nakon osamostaljenja, ali je u javnosti najdomljiviji utjecaj ostavio kao ministar unutarnjih poslova u vrijeme kratkog rata za slovensko osamostaljenje.
Svojedobno se spominjao i kao nasljednik pokojnog Janeza Drnovšeka, nakon što su njih dvojica sredinom 90-ih objedinili svoje stranke u tada dominantnu Liberalnu demokraciju Slovenije (LDS), koja je ostala na vlasti 12 godina.

Kako prenose slovenski mediji, protiv Bavčara i njegove supruge vodi se i porezni postupak za utvrđivanje imovine, a neizvjesno je da li je uopće realno da Bavčar vrati novac koji je navodno ilegalno stekao preprodajom dionica jer je službeno njegova imovina i imovina članova obitelji navodno procijenjena na samo stotinjak tisuća eura.
U bivšoj SFRJ Bavčar je najprije završio školu za policijske kadete, a kasnije i Fakultet političkih znanosti u Ljubljani. Za vrijeme studija surađivao je u više studentskih časopisa, ali je reputaciju dobrog i uvjerljivog komunikatora i govornika stekao u vrijeme tzv. “slovenskog proljeća” i na demonstracijama kojima se tražilo da se Janez Janša pusti iz pritvora u kojemu ga je u Ljubljani držala tzv. JNA.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.