fbpx

Sloveniji neće trebati financijska pomoć eurozone

Autor: Hina/I.Ž.

'Danas je jasno da Slovenija može nastaviti sa sanacijom svoga financijskog sektora i bez traženja financijske pomoći od svojih europskih partnera. To je dobra vijest i ona pokazuje veliku važnost odlučnog djelovanja vlade i činjenicu da je sada čvrsto na putu ekonomski oporavak eurozone'

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn ocijenio je u četvrtak da Slovenija može sanirati svoj bankarski sektor i bez pomoć zemalja članica EU-a.

“Danas je jasno da Slovenija može nastaviti sa sanacijom svoga financijskog sektora i bez traženja financijske pomoći od svojih europskih partnera. To je dobra vijest i ona pokazuje veliku važnost odlučnog djelovanja vlade i činjenicu da je sada čvrsto na putu ekonomski oporavak eurozone”, rekao je Rehn nakon što su objavljeni rezultati testiranja slovenskog bankarskog sektora.

Rehn je tako potvrdio da Slovenija neće postati šesta zemlja eurozone koja traži pomoć nakon što su to učinile Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i Cipar.


“Kada je Komisija prije osam mjeseci zaključila da u Sloveniji postoje makroekonomske neravnoteže, istaknuo sam tada da je situacija upravljiva pod uvjetom da slovenske vlasti brzo poduzmu odlučne akcije. To se i dogodilo iako i dalje postoje veliki izazovi”, rekao je Rehn.

Prema rezultatima testiranja na otpornost slovenskih banaka koje je vođeno pod nadzorom EU-a, a koje je u četvrtak objavila slovenska središnja banka, Sloveniji treba 4,8 milijardi eura za dokapilazaciju banaka u krizi.

Rehn je u priopćenju rekao da očekuje učinkovitu provedbu strategije za sanaciju banaka, koju je pripremila Slovenija. Također je istaknuo potrebu za što bržom provedbom ekonomskih reformi, u prvom redu u pogledu upravljanja poduzećima, zatim da provede privatizaciju i zakonodavne reforme kako bi stvorila povoljnije poslovno okruženje.

Autor:Hina/I.Ž.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.