screenshot

SLOVENIJA JE VELIKA GROBNICA: Pogledajte karte masovnih grobišta komunističkih zločina!

Autor: dnevno.hr

Žrtve, pokopane u navedenim grobištima, ubijane su od svibnja 1945. godine

Član udruge Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”, Miljenko Klarić, izradio je prikaz lokacija grobišta, logora, zatvora, željezničkih postaja i transportnih puteva koji obuhvaćaju logore u Austriji, kao i logore i grobišta u Republici Sloveniji. U posljednja dva mjeseca ta je verzija karte nadopunjavana i proširena grobištima i putevima Križnog puta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Sada su tako dostupne dvije karte jedna za grobišta i logore u Sloveniji te jedna za one u Hrvatskoj i BiH.

Što se tiče BiH, treba napomenuti da na mapi zasad nije obuhvaćen veliki broj masovnih grobišta, osobito u Brčkom i Posavini. Tuzla samo u središtu grada (Južni Lager) i svojoj neposrednoj blizini grada ima do sad dokumentiranih 11 masovnih grobišta, Živinice dva masovna grobišta jedno se nalazi unutar paviljona drvo-prerađivačkog poduzeća Konjuh. Hercegovina takođe još nije obrađena potpuno a osobito Banjaluka i Središnja Bosna. Veliki broj grobišta Muslimana također nije još prikazan u Kladnju i Olovu. No u narednom vremenu organizatori ovog projekta nadaju se detaljnijem prikazu.

Pozivamo sve one koji raspolažu podacima o tim i drugim zločinima da nam se jave putem emaila na [email protected], stoji na stranicama organizatora projekta.

Radi se dakle o prvoj verziji koja će u budućnosti biti nadopunjavana i proširivana.

Svi podatci o grobištima preuzeti su iz knjige „Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobištč 2005. – 2008.“ (Ljubljana, 2009.). Dodatni podaci o pojedinim grobištima (rubrika Fusnota) preuzeti su iz knjige „Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji“ autora Mitje Ferenca i Želimira Kužatka (Zagreb, 2007.), dok su koordinate preuzete s internetske stranice Nova Slovenska zaveza.

Žrtve, pokopane u navedenim grobištima, ubijane su od svibnja 1945. godine. Grobišta u kojima su pokopane žrtve hrvatske nacionalnosti istaknuta su narančastom oznakom, a grobišta osoba drugih nacionalnost ružičastom oznakom. Slovenski logori i zatvori obilježeni su zelenom, a oni u Austriji žutom oznakom. Transportni putevi u Sloveniji označeni su plavom, a austrijski putevi crvenom bojom. Radi lakšeg snalaženja na ovoj karti preporučamo otvaranje aplikacije u zasebnom prozoru (oznaka u desnom gornjem kutu – Prikaz veće karte).

TUMAČ OZNAKA:




Kolona – kategorija (kat.)
1 Jama
2 Protutenkovski rov
3 Kraški ponor
4 Rudarska okna, skloništa
Nep. Nepoznato

Kolona – stupanj pouzdanosti (Pouzd.)
1 Lokacija točno određena – grobište utvrđeno
2 Lokacija točno određena – potrebne istrage
3 Lokacija približna – vjerodostojni/pouzdani izvori
4 Lokacija približna – nevjerodostojni/nepouzdani izvori
5 Ispražnjeno grobište – iznos dokumentiran
6 Ispražnjeno grobište – iznos nije dokumentiran
7 Lokacija nije grobište

Slovenija – masovna grobišta i ostalo – prikaz:




Izvor: croatiarediviva/komunistickizlocini.net

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.