pixabay/Igor Schubin

ŠIRI SE EPIDEMIJA PTIČJE GRIPE: Ova patogena podvrsta opasna je i po ljudsko zdravlje!

Autor: Dnevno

Na farmi gusaka u Poljskoj i farmi purana u Mađarskoj prijavljena je pojava ptičje gripe, a riječ je o visoko patogenom soju virusa H5N8. Nova pojava virusa ptičje gripe prijavljena je i u Poljskoj čime je od prosinca u toj zemlji zabilježeno više od desetak slučajeva.

“Šest tisuća gusaka na farmi je potrebno eutanizirati, a državna veterinarska inspekcija već je poduzela korake”, rekao je za reuters glasnogovornik regije Velikopoljska, Tomas Stube.

Soj ovog virusa je podvrsta visoko patogene ptičje gripe H5N8, koja predstavlja prijetnju i za ljudsko zdravlje.

Zabilježen je i slučaj ptičje gripe na mađarskoj farmi purana gdje će biti eutanizirano oko 53.500 purana. Virus je potvrđen u gradu Acs na granici sa Slovačkom, a u krugu od 10 km provjerit će se sva ostala poljoprivredna gospodarstva i uvesti ograničenje prometa.

Smrtnost među zaraženom peradi se povećala i pojavili su se klinički simptomi tipični za ptičju gripu, a vetarinari upozoravaju da se perad drži u zatvorenom prostoru kao i hrana kako bi se spriječio kontakt s divljim pticama, piše poljski farmer.

Prije oko dva tjedna pričja gripa ovog tipa zahvatila je farmu purana u Poljskoj kada je eutanizirano oko 40.000 tih životinja zbog zaraze, a u opasnosti je bilo oko 350.000 poljske peradi.

Prošlomjesečnoj epidemiji peradi u Poljskoj, najvećem europskom proizvođaču peradi, prethodila je epidemija 2017. godine. Mađarsku je zadnji puta pogodila epidemija 2016. godine kada je virus gripe ovog tipa harao Europom, koji je tada pogodio i Hrvatsku, prenosi agroklub.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.