fbpx

Šešeljevi ‘početnici’ sami će vladati Srbijom: Nikolić i Vučić čije se ljubavne avanture uspoređuju s nekadašnjom inflacijom

Autor: D.Bo

Kada bi u Hrvatskoj došla na vlast desnica, primjerice predvođena nekom pravaškom strankom, Hrvatska bi istog trenutka bila izložena kritikama, pritiscima, a nije isključeno ni da bi dobila sankcije. U Srbiji će za dva mjeseca vlast potpuno preuzeti krajnja desnica, "umiveni" radikali i oni će Europi biti prihvatljiv partner u procesu približavanju Srbije Europskoj uniji. Dakle, jedan četnički vojvoda i drugi veliki 'švaler' čije se ljubavnice mijenjaju kao i tečajna lista za vrijeme inflacije.

Prema svim anketama, za nekih pedesetak dana na prijevremenim izborima u Srbiji svu bi vlast trebala preuzeti Srpska napredna stranka sadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Srbije i ministra obrane, Aleksandra Vučića. Naime, iako predizborna kampanja još nije ni počela, apsolutno sva istraživanja pokazuju kako građani Srbije žele da zemlju vode nekadašnji radikali, a danas “naprednjaci” Tomislav Nikolić koji je pobijedio na predsjedničkim izborima 2012. godine i njegov nasljednik na čelu SNS-a, Aleksandar Vučić. Srpska napredna stranka mjesec i pol prije izbora dobiva 45 posto glasova, što bi joj omogućila da sama vlada, kao što je to mogao Milošević u devedesetim godinama.

Politički analitičari smatraju kako to nije čudno jer je do sada srpsko biračko tijelo bilo razdijeljeno između nekoliko stranaka koje su s različitim predznacima provodile istu nacionalističku politiku. Nestankom jakog lidera, među uvjetno rečeno, “socijalistima”, nasljednicima i baštinicima Miloševićeve velikosrpske politike iz devedesetih, ali i desnih političara koje su simbolizirali prvo Vuk Drašković, a nakon njega Vojislav Koštunica i Vojislav Šešelj, srpska politička scena se svela na umivenog nacionalistu Nikolića koji je zadnjih godinu i pol (koliko je predsjednik Srbije) mudro pripremao teren za svog nasljednika Vučića i dakako potpuno preuzimanje vlasti u Srbiji.

Četrdesettrogodišnji Vučić nije žurio. Mudro je gradio svoju karijeru čovjeka iz sjene, čekajući povoljan trenutak. Kada su ga imenovali ministrom obrane bilo je jasno da njegova politička karijera kreće vrtoglavim usponom.


Inače, Vučić je kao i njegov hrvatski “kolega” Milanović bio odličan student na Pravnom fakultetu u Beogradu. Sa 23 godine, u vrijeme kada je velikosrpska politika Slobodana Miloševića haračila po BiH i Hrvatskoj, Vučić je ušao u radikale jer mu se nije sviđala “mekana” Miloševićeva politika. Odmah je izabran za zastupnika u srbijanskom parlamentu, a 1998. kada radikali pružaju Miloševiću ruku pomirenja i omogućuju mu o(p)stanak na vlasti Vučić postaje ministar informiranja u novoj srbijanskoj vladi. Pod njegovim mandatom novinari koji su bili protivnici Miloševićevog režima kažnjavani su visokim novčanim kaznama i zabranama.

Nakon raskola među radikalima zbog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (Šešelj je iz haškog zatvora bio “protiv” dok je Nikolić bio “za”), Vučić je jedno vrijeme raszmišljao, a onda, kada je vidio da Nikoliću raste popularnost priklonio se “pobjedniku”. Danas je pred vratima da s umivenim radikalima potpuno preuzme vlast u Srbiji, što je, čini se, oduvijek bila želja većine njenih građana.

Gospodar Srbije kojeg su četnici najurili sa Ilidže

U Srbiji kruži šala kako od cara Dušana, preko Sulejmana, Tita i Slobe, ni o jednom svom gospodaru Srbi nisu znali više nego o Aleksandru Vučiću. 

Prema obiteljskom stablu, Vučići su nasljednici mnogih prapovijesnih Srbalja, koji su iz Edena, preko Stare Hercegovine stigli prvo do bugojanskih Čipuljića, a onda i u Beograd. Imao je samo dvije godine kada je nekoj tetki ispao iz naručja. Sa sedam mu se pojavila mrena na desnom oku i još uvijek pamti kako su mu se djeca rugala zbog gaze ispod naočala. Sa 13 se prvi puta zaljubio. U gimnaziji je imao samo petice, a zbog povrede kralježnice morao je prekinuti s treniranjem košarke. Strastveni je Zvezdaš. Kažu, prvi i posljednji puta se napio u Bariju, slaveći titulu prvaka Europe.

Početkom rata se baš nije proslavio. Borci vojvode Aleksića najurili su ga iz četničke jedinice u Ilidži. Nije otišao daleko, samo do Pala, gde se angažirao kao prevoditelj i novinar. Nacionalistički gen ga je odveo u Srpsku radikalnu stranku gde je upoznao Šešelja i otkrio smisao svog života. I zastupničke mandate, direktorsku i ministarsku funkciju, stanove, automobile, novac, moć i golemu ambiciju može u početku zahvaliti isključivo Šešelju. Usput se oženio novinarkom, dobio djecu.
Prema vlastitom priznanju, pjeva kao lonac, pleše kao medvjed, čita sve što mu dođe pod ruku, odličan je šahist i somelijer. Doslovce svakog dana gostuje na svim televizijama, pune su ga novine. I ono najvažnije u njegovom imageu; Veliki je ženskar pa se njegove ljubavne avanture uspoređuju s nekadašnjom inflacijom u Srbiji. Naime, ako se ime nove ljubavnice sazna poslije podne to je već zastarjela informacija.

Kada je u travnju prošle godine posjetio Hrvatsku, po povratku se “prao” tezom kako je mnogo toga vezanog za rješavanje pitanja imovine Srba, stanarskih prava i mirovina pomaknuo s mrtve točke, tvrdeći kako Srbija i Hrvatska “sada zajedno rade na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj, ali i izbjeglih” koji će zahvaljujući njemu osjetiti veću brigu i snagu Srbije.

Nekoliko mjeseci kasnije je na misi u beogradskoj crkvi Sv. Marka kazao kako je 4. kolovoz najtužniji dan za cijelu Srbiju i sve Srbe ma gdje živjeli. Na misi za srpske žrtve u “Oluji” Vučić se molio zajedno s Biljanom Plavšić, bivšom predsjednicom Republike Srpske koja je odslužila kaznu za ratni zločin.
Sada s Nikolićem i Vučićem Srbija se zapravo vraća svojim korjenima. Onome što su građani Srbije oduvijek željeli. Zanimljivo, kada bi u Hrvatskoj došla na vlast desnica, recimo predvođena nekom pravaškom strankom, Hrvatska bi istog trenutka bila izložena međunarodnim kritikama, pritiscima, a nije isključeno ni da bi dobila sankcije. U Srbiji će za dva mjeseca vlast potpuno preuzeti krajnja desnica, “umiveni” radikali, ali oni će (i već jesu) Europi biti prihvatljiv partner u procesu približavanju Srbije Europskoj uniji.

Autor:D.Bo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.