Sefer Halilović: Ako budu htjeli nezavisnost RS, uzet ćemo Srbiji Sandžak!

Autor: S.V.

Ako Dodik i Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat... Naš odgovor na Dodikove provokacije jedino može biti Republika BiH, rekao je umoirovljeni general Armije BiH Sefer Halilović.

Povodom današnjeg priopćenja Bosanskohercegovačke patriotske stranke u kojem je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nedvosmisleno poručeno da ne podgrijava međunacionalnu netrpeljivost secesionističkim prijetnjama Bosni i Hercegovini, novinar agencije Anadolija (AA) razgovarao je sa liderom te stranke, prvim zapovjednikom Armije Republike BiH, umirovljenim generalom Seferom Halilovićem.

Halilović ističe da je Dodikova priča 'lišena zdravog razuma', te da pokušaji da se RS dovede u vezu sa nezavisnim Kosovom nema nikakve povijesne podloge.

'Ta priča je lišena historijske realnosti. Dakle, ako hoćete u vojnom smislu, Srbija je bila uspješnija na Kosovu nego u Bosni. Bilo bi logično da tamo traže taj svoj životni prostor. Štoviše, oni 200 godina uvjeravaju svoju javnost da im je to i kolijevka državnosti, što za njih BiH nikad nije bila, ako u međuvremenu ne postane. Dodik se na ovaj način, ovom retorikom želi samo dodvoravati nacionalistima da ostane na vlasti. To isto rade i ovi u Srbiji. Šalju lažne nade narodu da će, ako izgube Kosovo, dobiti RS. RS nikad nije bila u sastavu Srbije. Puno će prije Sandžak biti u sastavu Bosne, nego RS u sastav Srbije. Jer, Sandžak je bio dio srednjovjekovne, a i osmanske Bosne, sve do Berlinskog kongresa', kazao je Halilović.

Dodao je da 'mi tu priču ne pokrećemo iz vrlo praktičnih razloga, jer ne želimo biti rematilački faktor'.

'Ali, ponavljam, ako Dodik i Nikolić nastave s tom pričom, neka znaju da su objavili rat u BiH i neka znaju da će izgubiti taj rat', upozorio je.

Halilović je svjestan nastojanja vodstva RS da se višegodišnjim blokadama i političkim mrcvarenjem dobije suglasnost Bošnjaka i drugih BiH domoljuba da se zemlja podijeli i da tako, zapravo, ostvare svoj ratni cilj, a to je secesija polovice države BiH.

'Mi nikada nećemo doći u situaciju da kažemo: 'Evo vam, neka vas nosi vrag'. Mi ćemo prije doći u stituaciju, a to vrijeme se, očito, primiče da kažemo da ne vrijedi više daytonski Ustav. Konačno, na štetnost i pogubnost Daytona ja sam upozorio 1996. godine. To je razlog osnivanja ove stranke, jer ja nikada nisam mislio da ću biti u politici. Dakle, sve do Daytonske izdaje. Mi smo kazali da je tom prilikom došlo do izdaje Republike BiH, da je stvorena država monstrum i da je Dayton luđačka košulja. Naš odgovor na Dodikove provokacije jedino može biti Republika BiH! Ona je odgovor na sve na što pričaju Dodik i Nikolić, na sve velikosrpske pretenzije, ali i sve aktuelne probleme u zemlji', istakao je Halilović.




Na konstataciju novinara Anadolije kako će ovakve poruke javnost u RS protumačiti kao ratnu retoriku, a Dodik kao još jedan dokaz da se u 'BiH ne može živjeti', Halilović je istakao kako koristi 'adekvatnu retoriku'. Poručio je da Dodik i njegovi sljedbenici sve ovo trebaju shvatiti kao dobronamjerno upozorenje, a ne kao prijetnju i ratnu retoriku.

'Oni moraju znati da objava secesije znači objavu rata! Iz Bosne mogu iznijeti samo onoliko zemlje koliko mogu zadržati na cipelama. BiH ostaje nedjeljiva, nezavisna, suverena, a kome se živi sa druga dva naroda, dobro je došao sigurno. Kome se ne živi, sretan mu put. Osim toga, Dodik je sebi već napravio vilu na Dedinju, te kupio nekoliko imanja po Srbiji. Na vrijeme se osigurao. A ovim što govori samo sirotinju uvlači u sukob. To bi njemu srpska sirotinja trebala kazati, a ne mi. Srpska sirotinja je bezveze izginula, obećana im je neovisnost od BiH, koju nisu dobili. A sad ih ponovo uvlači u problem. Iako im sada ne može više pomoći ni Srbija, nema Jugoslavenske narodne armije , neće mi Crna Gora pomoći, nema više SAO Krajine… Dodik Srbe pokušava uvući u belaj koji bi, zaista, za njih bio belaj', naglasio je.

Dodika i Nikolića proglasiti 'personom non grata'




Osvrćući se na isprike predsjednika Srbije Tomislava Nikolića za Srebrenicu i druge zločine, iako srbijanski lider nije želio potvrditi da se u Srebrenici dogodio genocid, Halilović je odgovorio:

'Nikolić je četnički vojvoda koji je čin dobio na Trebeviću. Kad se odrekne vojvodstva, onda treba sa njim pričati. Do tada on i Dodik trebaju biti 'persona non grata' u Sarajevu, a Nikolić i u cijeloj BiH. Njima se ništa ne može vjerovati. Njihov 'otac nacije' Drobrica Ćosić kaže da je laž u samoj osovi srpske politike. Oni lažu na sve strane, ali ni mi nismo naivni da im to prolazi', rekao je Halilović.

2. svibanj – najznačajniji datum u BiH

Halilović je kazao da je 2. svibanj jedan od najznačajnijih datuma u Obrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine.

'Nesumnjivo, da nismo uspjeli 2. svibnja obraniti Sarajevo, bila bi dovedena u pitanje i neovisnost BiH i vrlo neizvjesna naša daljnja borba. 2. svibanj je jedan od najznačajnijih datuma u našem obrambenom ratu'', zaključio je Halilović.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.