FaH

Sedam država blokira Srbiju na putu u EU! Prvi put neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje

Autor: Zlatko Govedić

Iako se očekivalo da će Srbija prije ljetne stanke otvoriti pregovaračko poglavlje 2 koje se odnosi na slobodu kretanja radnika, o tome nije postignut neophodni konsenzus zemalja članica Europske unije.

Nizozemska, Belgija, Danska, Švedska, Finska, Njemačka i Bugarska nisu dale zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 2 pozivajući se na nedostatke i kašnjenja u reformama vladavine prava i nedavni izvještaj Europske komisije, javlja RTS.

Ta odluka znači da Srbija prvi put od početka pregovora o članstvu neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tijekom jednog šestomjesečnog predsjedavanja EU.

(VIDEO) Srbija dobila prvu zastupnicu s hidžabom: ‘Žena ima svetu ulogu majke!’

Diplomatski izvori navode da je Srbija tijekom debate imala snažnu podršku Francuske, usprkos tome što se Pariz u prethodnom periodu pozicionirao kao jedan od glavnih kočničara širenja EU na Balkan.

Francuska se založila za snažnije političko vođenje procesa i upozorila da bi odluka da se ne otvori nijedno poglavlja poslala lošu poruku regiji i mogla imati posljedice na dijalog Beograda i Prištine.

U dosadašnjem tijeku pregovora koji su započeli u siječnju 2014. godine, Srbija je otvorila 18 poglavlja od ukupno 35.

Prošle godine otvorena su dva poglavlja, posljednji put u prosincu 2019. godine poglavlje 4 o slobodnom kretanju kapitala.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.