fbpx

SDP BiH i SDA sklopili savez nakon koalicije Hrvata i Srba

Autor: hina

Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić formirali su zajedničku koaliciju kao odgovor na prethodno sklopljen savez Hrvata i Srba koji bi trebao raditi na okupljanju i uspostavi parlamentarne većine i vlada na svim razinama.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da bi glavna zadaća nove vlasti trebala biti ustavna reforma za što mu je potrebna što šira parlamentarna većina.

Pri tome je Tihić rekao kako će poduprijeti Lagumdžiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara, unatoč protivljenju ključne hrvatske i srpske stranke budući da je po Ustavu sada Hrvat trebao biti predsjedavajući državne vlade.

Čelnik SDP-a objasnio je kako se protivi tome da se na državnoj razini formiraju tri nacionalna bloka koja bi činila koalicijsku vlast istaknuvši kako je SDP stranka Bošnjaka ali i ostalih građana BiH i odbijajući time svrstavanje SDP-a u jedan od etničkih blokova. Prema Lagumdžiji danas nastala koalicija treba se okupiti oko ‘velikog posla’ ustavnih i drugih reformi.


Predsjednik SDP-a nije odbacio mogućnost razgovora s čelnikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom iako su ranije između te dvije stranke vođeni medijski ratovi s teškim optužbama.

Nakon nedavnog kolarianja dva HDZ-a u BiH radi sudjelovanja u vlasti i ustavnim promjenama, slično su postupile SNSD i Srpska demokratska stranka (SDS), dok se SDP javno protivi tome da budu dio bošnjačkog bloka s SDA.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.