fbpx

SDA podržava (i) teritorijalne zahtjeve Hrvata

Autor: M.B.

SDA podržava opravdane zahtjeve Hrvata za jednakopravnošću u cijeloj BiH, kako u institucionalnom tako i u teritorijalnom smislu.

Lideri Stranke demokratske akcije i Hrvatske stranke prava BiH Sulejman Tihić i Zvonko Jurišić suglasili su se danas tokom prvih službenih razgovora nakon izbora da je nužna cjelovita ustavna reforma na cijeloj teritoriji BiH, koja će svima osigurati jednakopravnost.

– SDA i HSP se slažu da je ustavna reforma neophodna jer je Ustav BiH kočnica daljnjeg razvoja i napretka zemlje na njenom evropskom putu, izjavio je Tihić nakon sastanka, ustvrdivši da ove dvije stranke imaju dosta sličnosti. Istaknuo je da SDA podržava opravdane zahtjeve Hrvata za jednakopravnosti u cijeloj BiH, kako u institucionalnom tako i u teritorijalnom smislu.

Lider HSP-a naveo je da je ustavnu reformu neophodno primijeniti na cijeloj teritoriji BiH, a ’ne samo na nekim njenim dijelovima, što neki žele poručiti iz drugih centara’.


– Ne možemo više dobivati izbore na pitanju ustavnih reformi, a da nakon formiranja izvršnih vlasti ova reforma ostaje po strani – istakao je Jurišić.

Naglasio je da HSPBiH želi aktivniju ulogu u vođenju političkih procesa u BiH, ocjenjujući da ’dosadašnja politika vođena s hrvatske strane nije bila dovoljno dobra’.

– Želimo razbiti percepciju da su izvan Sarajeva, Mostara i Federacije BiH veći prijatelji Hrvatima nego što su to ovdje, u Sarajevu i u FBiH, kazao je predsjednik HSP-a BiH.

Pored implementacije izbornih rezultata i ustavnih reformi, lideri SDA i HSP-a razgovarali su i o nužnosti pune provedbe Daytonskog sporazuma.

Istaknuto je da to mora biti jedan od prioriteta, a posebno završetak procesa povratka, provedba Aneksa 9. o javnim korporacijama te Aneksa 4., koji se odnosi na usuglašavanje ustava entiteta s Ustavom BiH, odnosno rješavanje pitanja dodatnih nadležnosti.

Lideri ovih dviju stranaka najavili su da će razgovore nastaviti kada bude više elemenata za konačan dogovor o uspostavi parlamentarne većine i kada budu završeni izbori za Dom naroda FBiH.
Tihić trenutno obavlja dužnost Predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH.

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.