Foto: Antonio Balic / CROPIX

SCHMIDTU PUKAO FILM! Milanoviću poslao oštru poruku: ‘On je mene vrijeđao, to mora prestati!’

Autor: Ivor Kruljac

Nakon što je u srijedu donio i objavio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakona, Schmidt je upozorio u intervju za FTV kako političari federacije neće imati puno vremena za samostalne dogovore o izmjenama izbornog zakona, te će on, sukladno ovlastima, sam donijeti odluku umjesto njih.

“Moramo naći put za poštivanje presude. Znam da u Goraždu ima jako malo Hrvata i oni trebaju tu i ostati, naravno, ali isto tako u području Neretve ih ima mnogo više i ne samo da moramo naći matematički balans nego u Domu naroda moramo voditi računa o tih 17 ljudi (u klubovima naroda), odakle dolaze, na koji način će se birati i moramo pronaći put da se svi u hrvatskom korpusu osjećaju pravično zastupljeni”, rekao je Schmidt.

Dodao je i kako ima neke ideje za rješenje problema, ali tijekom intervjua nije želio ići u detalje.

Optimistčni predstavnik

Visoki predstavnik naveo je kako će se orijentirati na ono što je važno za građane te kako je optimist.

“Neka pripreme ideje, a onda ćemo u kolovozu ili rujnu vidjeti. Nadam se da će neke stvari, poput blokade (vlasti u Federaciji) biti riješene. A onda će i druge stvari biti riješene. Onda ćemo u odgovarajuće vrijeme donijeti odluku”, komentirao je Schmidt podsjetivši na kratke rokove koje postavlja pred lokalne političare.

Izmjene koje je nametnuo u srijedu, Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) daju veće ovlasti kod provjere i kontrole, kako kod registracije birača, tako i samih izbora. Cilj je spriječiti prijevare, a stroge kazne, do 15 tisuća eura, ali čak i moguća zabrana natjecanja na izborima, očekuju one koji uporabe javne i državne resurse u stranačke svrhe, ili šire govor mržnje tijekom svoje izborne kampanje.

Međutim, onaj ključni problem s hrvatske strane, biranje Hrvata u Dom naroda (o kojemu ovisi formiranje izvršne vlasti u tom entitetu), ostavljeno je stranačkim liderima do kolovoza ili rujna, a to je nešto što nikoga ne čini sretnim.




Neviđena količina mržnje

Nezadovoljstva je svjestan i Schmidt, koji je za FTV otkrio kako nikada nije bio suočen s tolikom količinom mržnje i uvreda.

Osvrnuo se na kritike bošnjačkih i građanskih stranaka za koje smatra da se temelje na različitim zamislima, koje on, niti je vidio, niti potpisao.

Uvrede i poniženja koja sam ovdje doživio, to nije u redu. I neki se moraju ispričati zbog toga. Ovdje nije riječ o ratu i miru, ovdje je riječ o tome da se ljudima da dobra prilika i moram reći da me ovo stvarno neugodno iznenadilo”, rekao je Schmidt neizravno kritizirajući Bakira Izetbegovića koji je svojom izjavom u kojoj je prebrojavao Bošnjake, pa čak spominjao i dronove, dobio osude čak i od veleposlanstva SAD, jer je ta izjava protumačena kao prijetnja ratom.




Žaljenje EU delegacije

Kod nametanja svojih odluka, visoki predstavnik je istaknuo potporu SAD-a i Velike Britanije, koje smatraju kako je korištenje izvršnih ovlasti pravo visokog predstavnika koji sam može odlučivati i kako će ih koristiti. Europska komisija u svome je mišljenju 2019, godine dal prijedlog 14 reformi, a EU delegacija je rekla kako se promjene mogu dogoditi samo ako domaći političari preuzmu, kako odgovornost, tako i provedbu tih reformi.

“Europska unija duboko žali zbog toga što se političke stranke nisu uspjele dogovoriti o usvajanju mjera koje bi osigurale integritet i transparentnost izbornog procesa u BiH. Za rezultat imamo odluku visokog predstavnika Schmidta”, poručila je delegacija EU u BiH koja je podsjetila kako su ovlasti visokog predstavnika krajnja mjera. zaključuju i da je opsežna međunarodna revizija u načelu nespojiva s članstvom u EU kojemu se BiH nada.

Odgovorio Milanoviću: I šef države mora biti pristojan

Christian Schmidt poručio je hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću da bi se on kao šef jedne države morao ponašati pristojno i prestati vrijeđati druge ljude pa i njega (Schmidta).

“On (Milanović) mene nije kritizirao, on je mene uvrijedio. Moram reći da to ne ide, ta forma političke komunikacije koja ovdje postoji. Čak i kada je netko predsjednik jedne zemlje od njega se očekuje pristojnost i poštovanje prema drugom”, kazao je Schmidt u intervjuu za Deutsche Welle (DW) objavljenom u četvrtak.

Bio je to Schmidtov odgovor na pitanje kako komentira kritike koje je Milanović ranije uputio na njegov račun. Hrvatski je predsjednik prozivao Schmidta jer ne koristi svoje ovlasti kako bi nametnuo izborni zakon koji bi osigurao prava Hrvata u BiH, tvrdio kako je on nelegalno izabran na dužnost visokog predstavnika te ga namjerno nazivao pogrešnim imenima.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.