fbpx
Foto: Wochit

SCHMIDT ZAGRMIO: ‘PUTOVNICA RS-a NEĆE BITI!’ Naglasio kako RS nema zakonske ovlasti da se jednostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH

Autor: L.B.

“Zemlje članice Vijeća za implementaciju mira kazale su kako žele pojačati svoje opredjeljenje da pomognu BiH u borbi sa postojećim izazovima”, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt nakon sjednice PIC-a. Zaključio je kako “RS nema zakonske ovlasti da se jednostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH”.

Ovo je bio prvi sastanak Christiana Schmidta s Vijećem za implementaciju mira koje se nakon dvije godine susrelo prvi put uživo, a ne virtualno. Zahvalio se ovom tijelu na punoj podršci njemu kao visokom predstavniku. Podsjetio je kako je PIC još jednom istaknuo da je BiH suverena država koja se sastoji od dva entiteta. Naveo je kako je Rusija bila pozvana, ali nisu sudjelovali u sjednici te da će ih ponovno pozvati.

“Entiteti su ustavni dio države, no to im ne daje pravo na jednostrano otcjepljenje od BiH. Oni postoje pravno samo na osnovi Ustava BiH. To treba ponoviti jer čini mi se da neki, u međuvremenu, zaboravljaju. RS nema zakonske ovlasti da se jednostrano povuče iz ustavno-pravnog poretka BiH. Mi smo zaključili da postoji takva diskusija o tom pitanju u RS. Reći ću jasno – svi pokušaji da se ugroze državne institucije ili da se smanji njihova funkcionalnost uutječu na nestabilnost BiH i njezinih entiteta”, rekao je Schmidt.

Nekoliko opcija na stolu

Istaknuo je kako je nekoliko opcija na stolu, ukoliko se s tim nastavi, a da su istaknuli “uvjetovanje financijske podrške, sankcije i drugo”.

Schmidt je istaknuo kako je rekao PIC-u da će pozvati Parlament BiH usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

“Možemo razgovarati o financijama, ali politiku ne smijemo uvesti u razgovor o žrtvama. Mislim da bi to pomoglo posebno mlađim generacijama da razumiju situaciju”, rekao je Schmidt.

‘Putovnica RS neće biti’

Rekao je kako nije ovdje da prijeti i drži prijeteće stavove te da postoje zakoni u kojima bi se složio da treba dorade, ali da to mora biti institucionalno i u skladu s Ustavom.

“Ne može se dogoditi ako netko samo ima ideju da treba nešto na destruktivan način obraditi i dovodi u pitanje zdravlje građana, da se ne kritizira. Ili putovnice, je li trebaju biti putovnice RS? Ne, njih neće biti. Ali s kakvim putovnicom će putovati netko ako se ode i na tu stranu. To su pitanja za koja želim da se tretiraju u javnoj debati i nije pitanje samo međunarodne zajednice. Time se trebaju baviti građani BiH. U ladici imaju spremne mogućnosti. Bonske ovlasti su mi i dalje na raspolaganju. Želim da se ova zemlja sama odluči što treba napraviti, trebamo surađivati”, rekao je Schmidt.
Govoreći o najavama usvajanja 140 zakona, Schmidt je rekao kako je dio ljudi iz tog entiteta svjestan “da se RS odriče sama sebe”.

‘Prijateljčići koji sufliraju sucima’

Kazao je i kako se eventualne sankcije ne odnose na građane.

“O sankcijama se manje razgovara, one se samo donesu. Oni koji misle da se na njih mogu odnositi sankcije, oni to jako dobro znaju. Ne želimo sankcije samo radi sankcija već da politički predstavnici u BiH budu spremni da se brinu o dobrobiti građana i države BiH. Ne znači da neće biti projekata, već da se novac neće davati bez uvjeta. Nisam siguran da novac koji teče zaista dođe do građana. To je važna odluka koju moramo donijeti. Korupcija, pravna država, sudstvo, to je tema. Moramo osigurati nezavisnost sudaca, osloboditi ih pritiska. Što mi kažemo u Bavarskoj, imaju neke prijatelje i prijateljčiće koji će im suflirati. Sudac mora primijeniti pravo. I tu se odvijaju određene pripreme koje će se provoditi prije nastupanja naredne izborne godine. I tu ćemo nešto učiniti u interesu građana BiH”, rekao je Schmidt.

Naveo je kako ga iznenađuje da “jake snage RS polovicu svoga vremena govore o njemu i što govore”.
“Ljubazno pozivam na dijalog jer je važan. Ali mora se voditi računa s kim se razgovora. Nadam se da ćemo napraviti pomaka. Nekada mi se čini da je to samo stvar da se sačuva obraz. Ne, riječ je o tome da imamo respekta prema svima. Poštujem i predstavnike RS”, kazao je Schmidt.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.