Foto: Dejan Rakita/Pixsell

‘SADA PROGLAŠAVAM DA JE OVO KRAJ!’ Dodik žestoko prijeti: ‘Zakone BiH ćemo poništiti, nek’ si zapišu da je to datum slobodne RS

Autor: L.B.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik u četvrtak je obznanio kako neće ustuknuti pred najavama sankcija te će nastaviti s politikom koja će osigurati maksimalnu samostalnost Republike Srpske (RS).

“Sada proglašavam da je ovo kraj i da ćemo na Narodnoj skupštini RS-a ovo završiti i proglasiti (državne) zakone nevažećim”, kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s diplomatima iz 11 članica Europske unije.

Osim toga, potvrdio je da predstavnici nekih zapadnih država nisu željeli doći na sastanak u Istočno Sarajevo koje je na teritoriju RS-a.

Pozvat će prijatelje da ih brane

Dodik je iznio i tezu kako Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Njemačka kontinuirano rade u “interesu muslimana” te dodao kako očekuje da će neke europske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz Republike Srpske, ali smatra da oko toga neće biti suglasnosti na razini Europske komisije.

“Ako EU ili Europska komisija donese odluku o sankcijama RS-u ili o njezinom isključenju iz programa (pomoći), neka zapišu da je to datum samostalne RS”, istaknuo je Dodik.

Ponovio je kako će u slučaju vojne intervencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane, no u nastavku, u odgovoru na novinarsko pitanje, rekao je kako do sada od Rusije nije tražio vojnu pomoć.

‘Na fini način’ će ispratiti sve koji rade za državne službe BiH

Potom je najavio da će se uskoro održati sjednica parlamenta RS-a na kojoj će se povući suglasnost tog entiteta za uspostavu oružanih snaga BiH, državnih sigurnosnih agencija i pravosudnih tijela te će se proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici.




“RS će svojim resursima i na “fini način” ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obavještajaca i sudaca kada njihovo djelovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim”, rekao je Dodik.

Istaknuo je kako će se to napraviti onako kako je to 1992. učinila Slovenija prilikom raspada bivše SFRJ i da je 80 posto Srba u oružanim snagama BiH izrazilo spremnost da pristupi novoj vojsci RS-a.

Pljušte oštre kritike

Nije dugo trebalo čekati oštre kritike Dodikove oporbe u RS-u. Naime, predsjednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je upozorio kako Dodik svojim ponašanjem stvara kaos samo kako bi ostao na vlasti.




“Ovo je posljednji kritični trenutak u kojemu vlast pokušava spasiti samu sebe”, rekao je Šarović novinarima te najavio kako će se oporba usprotiviti ‘avanturistima’ okupljenima oko Dodika koji, kako tvrdi, nepromišljenim postupcima dovode u opasnost opstanak entiteta.

Tijekom dana zasjedao je i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) i kasnije priopćio kako to tijelo koje nadzire poštivanje Daytonskog sporazuma inzistira na punom funkcioniranju svih tijela vlasti u ovoj zemlji, uključujući oružane snage.

Veleposlanici država-članica PIC-a pozvali su političke čelnike u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podjelama te da prestanu prijetiti odcjepljenjem i osporavanjem postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Rusija se ne slaže, reagirale i SAD

Međutim, rusko veleposlanstvo objavilo je kako se Moskva ne slaže s ovom izjavom.

Američko veleposlanstvo reagiralo je na Twitteru napisavši kako SAD “nepokolebljivo podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH” kao jedne zemlje s dva entiteta i distriktom Brčko, kao i bitnu ulogu visokog predstavnika u nadziranju i provedbi Daytonskog sporazuma.

Visoki predstavnik Christian Schmidt u Sarajevu se sastao s novim ministrom vanjskih poslova Austrije Michaelom Linhartom koji je za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrao upravo BiH.

Nakon sastanka je priopćeno kako su i Schmidt i Linhart razgovarali upravo o sadašnjoj krizi u BiH. Istaknuli su kako je nužno očuvati stabilnost te zemlje i spriječiti sve pokušaje podjela. Austrijski šef diplomacije potvrdio je kako visoki predstavnik ima snažnu potporu Beča i da na to može računati i ubuduće.

“Mandat visokog predstavnika je i dalje od suštinskog značaja za stabilnost i konsolidaciju BiH i njenog puta ka članstvu u EU”, kazao je Linhart.

Platzer se odvojeno sastao s Dodikom

Austrijski general Alexander Platzer trenutačno je zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR). On se u četvrtak također odvojeno sastao s Dodikom.

Kako je nakon toga priopćeno, general Platzer Dodiku je prenio da će vojnici iz država EU nastaviti provoditi svoju zadaću s ciljem očuvanja mira u zemlji.

“Uloga pripadnika EUFOR-a je veoma značajna za očuvanje mira i stabilnosti i imam veoma pozitivno mišljenje o vašoj misiji u BiH”, kazao je Dodik, kako ga citiraju u priopćenju iz njegova ureda.

Naime, on je još ranije prijetio kako će uz pomoć Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a nastojati ishoditi okončanje mandata EUFOR-a. Tvrdio je tada kako BiH ne prijete oružani sukobi, pa onda nema potrebe za inozemnim vojnim snagama u zemlji.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.