Foto: Zoran Zestic / Tanjug / CROPIX

SADA JE I SLUŽBENO! Patrijarh Porfirije objavio povijesnu odluku: ‘Jednoglasno odobrena’ autokefalnost MPC-a

Autor: L.B.

Na bogosluženju u Skoplju, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Pofirije priopćio je u utorak da je Sabor SPC “jednoglasno odobrio” autokefalost Makedonskoj pravoslavnoj Crkvi – Ohridskog arhiepiskopiji (MPC-OA).

“Stavljeno je istovremeno u dužnost meni i arhiepiskopu Stefanu, i našim sinodima, da zajedno razradimo tehničko-organizacijske detalje i potom će uslijediiti svečano proglašenje službenim aktom”, rekao je patrijarh Porfirije, u hramu Svetog Klimenta Ohridskog.

‘Bratsko izmirenje’

Uslijedio je dugačak aplauz.

Dodao je da će nakon toga biti obaviještene sve pravoslavne Crkve te će biti pozvane da prihvate ovu autokefalnost, navodeći da je siguran da će to sve i učiniti s radošću.

Ahiepiskop Stefan je, u obraćanju, ističući da je radostan zbog “bratskog izmirenja”, naveo da će autokefalnost MPC – OA značiti “još veću blizinu s drugim pravoslavnim crkvama i da bude što i druge”.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.