SAD za što skoriju uspostavu Vijeća Ministara BiH

Autor: hina

Countryman je tijekom razgovora u State Departmentu izrazio očekivanje da Vijeće ministara formira široka koalicija koja će biti 'u stanju donositi odluke o svim reformama koje stoje pred BiH'.

Zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Thomas Countryman se tijekom susreta sa supredsjedateljem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine u BiH i predsjednikom HDZ-a 1990. Božom Ljubićem, održanim u ponedjeljak popodne u Washingtonu, zauzeo za što skoriju uspostavu Vijeća ministara BiH koju bi činila široka koalicija u kojoj bi bili uključena i dva HDZ-a, priopćeno je u utorak iz sjedišta HDZ-a 1990. u Mostaru.

Countryman je tijekom razgovora u State Departmentu izrazio očekivanje da Vijeće ministara formira široka koalicija koja će biti “u stanju donositi odluke o svim reformama koje stoje pred BiH”. Pri tome je navedeno da bi Sjedinjene Države pozdravile “participiranje hrvatskih stranaka koje nose većinski izborni legitimitet, a to su HDZ BiH i HDZ 1990”.

Američki dužnosnik je izrazio očekivanje da se u razgovoru o kreiranju parlamentarne većine “uđe sa spremnošću za kompromis i uz kreativan pristup.

Predsjednik HDZ-a 1990. je tijekom razgovora izrazio očekivanje da Predsjedništvo BiH što prije donese odluku o imenovanju mandatara Vijeća ministara iz bloka stranaka koje nosi većinski izborni legitimitet hrvatskog naroda.

Prema priopćenju iz HDZ 1990. Ljubić se u Washingtonu susreo i s direktorom za europske poslove pri Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Rickom Holtzappleom s kojim je također razgovarao o potrebi uspostave stabilne vlasti koja bi bila preduvjet za put BiH prema EU i NATO.

Predsjednik HDZ-a 1990. boravi u višednevnom posjetu SAD-u a tijekom vikenda nazočio je godišnjoj konvenciji Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) u Pittsburghu, gdje je pozvao na potporu pri lobiranju za korjenite ustavne promjene u BiH u kojima bi sudjelovali i predstavnici SAD-a i Europske unije. Upozorio je da su Hrvati u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda, napose nakon posljednjeg isključivanja vodećih hrvatskih stranaka iz vlasti u entitetu Federacije BiH.


‘Jasno je da na čelu Vijeća ministara BiH treba biti Hrvat’




Inzko: Na čelu vijeća ministara treba biti Hrvat

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.