SPC

Sabor Srpske pravoslavne crkve prošao burno: Obrušili se na Crnu Goru i Ukrajinu, a ‘Kosovo i Metohija su najsvetije srpske zemlje’

Autor: ZG(Dnevno.hr

Sabor Srpske pravoslavne crkve na upravo završenom zasedanju razmatrao je stanje SPC-a u državama stvorenim na “razvalinama” bivše Jugoslavije, pri čemu je konstatirano da su “animoznost i diskriminacija u odnosu na našu Crkvu prisutne, u većoj ili manjoj meri, gotovo svuda”.

“U Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji, a naročito u Crnoj Gori, gdje je nedavno potvrđen antieuropski i anticivilizacijski prijedlog zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama”, navedeno je u priopćenju.

“Tim se nacrtom zakona specijalno i namjerno diskriminiraju Eparhije crnogorsko-primorska i budimljansko-nikšićka, a predviđa se čak i otimanje svetih hramova i njihovo proglašavanje za vlasništvo države”, navodi se.

Sabor je ocijenio da su odnosi s Rimokatoličkom Crkvom i s Crkvama Reformacije u Srbiji, kao i s Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni, “što se, nažalost, ne može reći za odnose s određenim krugovima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”.

U priopćenju se ističe da je “najveći problem Pravoslavne crkve danas crkveni raskol u Ukrajini i promašen pokušaj Carigradske Patrijaršije da taj problem riješi “preko koljena”, na svoju ruku, bez dijaloga s kanonskom Crkvom u Ukrajini i s Ruskom pravoslavnom crkvom kao cjelinom i bez svepravoslavnog savjetovanja”.

“S tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva ne priznaje novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko”, navodi se u priopćenju sa saborskog zasjedanja.

Navodi se, povodom javnih stavova za obvezno cijepljenje djece ili protiv nje, da Sabor “smatra da treba uvažiti razloge naučne medicine, ali i bojazan roditelja od njenog primanja”.




Također, rečeno je da su na poziv Sabora, Patrijaršiju posjetili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

“Sabor je s dužnom pozornošću saslušao izlaganja dvojice srpskih lidera o stanju i problemima našeg naroda u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i šire, kao i o naporima i neravnopravnoj borbi s moćnicima za očuvanje Кosova i Metohije u sastavu Srbije i o podršci i sveobuhvatnoj pomoći države Srbije našem narodu da opstane na najsvetijoj srpskoj zemlji, Кosovu i Metohiji”, rečeno je u saopštenju.

Oni su obavijestili Sabor i o “bratskoj suradnji državnih organa, obrazovnih i kulturnih ustanova i svih ostalih nosilaca javne odgovornosti u Srbiji i u Republici Srpskoj, na dobro našeg naroda s obe strane Drine i na njegovo opće dobro, ma gdje da živi”.




Autor:ZG(Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.