S figom u džepu, Janša bi mogao postati ‘predsjednik Jankovićeve vlade’

Autor: hina

Jučerašnja limunada u parlamentu pokazala je za slovensku politiku tradicionalnu odsutnost povjerenja. Kako bi osigurale stranačku disciplinu i onemogućile prebjege na Jankovićevu stranu, stranke desnice su svojim zastupnicima zabranile da pristupe tajnom glasovanju.

Neuspjeh Zorana Jankovića, koji u srijedu nije dobio većinsku potporu u parlamentu za formiranje nove slovenske vlade, nije neočekivan, a budući razvoj političke situacije sada je neizvjestan zbog izrazite političke polarizacije koju će biti teško prevladati, ocjena je koju u četvrtak iznose komentatori u slovenskom tisku.

– Jučerašnja limunada u parlamentu pokazala je za slovensku politiku tradicionalnu odsutnost povjerenja. Kako bi osigurale stranačku disciplinu i onemogućile prebjege na Jankovićevu stranu, stranke desnice su svojim zastupnicima zabranile da pristupe tajnom glasovanju. Tako su zastupnici naroda postali figure jačih igrača na političkoj šahovnici, navodi u komentaru mariborski ‘Večer’.

Stranke su u dosadašnjim pregovorima o vladi ‘držale figu u džepu’, unatoč načelnim izjavama da Slovenija čim prije treba dobiti operativnu vladu, tvrdi mariborski list.

To što je Janković prilikom glasovanja dobio četiri glasa premalo da sastavi vladu rezultat je ‘stranačkih proigravanja, taktiziranja i pregora s figom u džepu’, a to za Sloveniju i ono s čime se buduća vlada mora uhvatiti u koštac ‘nije dobar znak’, ocjena je ljubljanskog ‘Dela’.

Vodeći slovenski list ističe da su prema slovenskom ustavu parlamentarni zastupnici kao predstavnici naroda i nisu vezani na naputke svojih stranaka prilikom odlučivanja, pa ne mogu biti ‘stranački vojnici’.

Stranačkih ‘prijestupa’ prilikom glasovanja bilo je i ranije, a stranačka zabrana zastupnicima da glasuju ustavno je sporna, ocjenjuje ‘Delo’.

No, sada se po prvi put dogodilo da relativni pobjednik izbora kojega je predložio predsjednik države ne dobije većinu glasova u parlamentu, piše ‘Delo’.




Istina je da je Janković u svojim pregovorima za sastavljanje koalicije bio ‘nespretan’, pa na kraju na tajnom glasovanju nije dobio ni one glasove koji su mu bili obećani, ali je najkontroverzniju ulogu pregovorima s njime odigrao predsjendik ‘centrističke’ Građanske liste Gregor Virant koji je o koaliciji paralelno vodio pregovore s Jankovićem i Janezom Janšom, piše ljubljanski list ‘Dnevnik’.

List u komentaru iznosi pretpostavku kako je opstrukciju glasovanja u parlamentu za stranke desnog centra vodio upravo Janša “ne želeći ništa prepustiti slučaju”.

– Janši se sada smiješi mogućnost da sam postane predsjednik vlade, iako to nije mogao postići pobjedom na izborima, tvrdi ‘Dnevnik’.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.