Ruka pravde stići će i Šeksa

Autor: dnevno.hr

Prvostupanjska presuda Haškog tribunala utemeljena je na čvrstim dokazima pa je nezamislivo da bi njena suština, odnosno kvalifikacija počinjenih zločina mogla biti revidirana, ističe predsjednik Veritasa.

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izrazio je danas uvjerenje da će u drugostepenom postupku pred Haškim tribunalom biti potvrđena suština presude hrvatskim generalima optuženim za “udruženi zločinački poduhvat” u kojem je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Krajine, javlja Seebiz.

– Prvostupanjska presuda Haškog tribunala utemeljena je na čvrstim dokazima pa je nezamislivo da bi njena suština, odnosno kvalifikacija počinjenih zločina mogla biti revidirana. Pošto se tužitelj nije žalio na presudu, moguće je da optuženi dobiju nešto manje kazne, ali to je manje bitno – izjavio je Štrbac.

Haški tribunal je donio presudu kojom je komandant operacije “Oluja”, general Ante Gotovina osuđen na 24 godine, a zapovjednik specijalne policije Mladen Markač na 18 godina zatvora..

Štrbac je istakao da je za Srbe iz Hrvatske od povijesne važnosti to što je Tribunal utvrdio da operacija “Oluja” predstavlja udruženi zločinački poduhvat. Na čelu zločinačkog poduhvata su, podsjetio je on, predsjednik države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Hrvatske Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak, načelnici generalštaba i Glavnog štaba hrvatske vojske Janko Bobetko i Zvonimir Červenko…

– Oni su izbjegli krivičnu odgovornost, ali je od toga mnogo važnija kvalifikacija zločina – rekao je Štrbac i dodao da se na taj način “sudi i Tuđmanu i svima koji su pobrojani, imenom i funkcijom, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata” koji nisu više među živima.

‘Hrvatska neće biti bezrezervno prihvaćena u EU’

Štrbac smatra apsurdom da je EU samo dva i pol mjeseca poslije presude Haškog suda hrvatskim generalima zaključila da je Hrvatska ispunila sve standarde i odredila datum njenog prijema u Uniju.




– Ta presuda će, ipak, uticati da Hrvatska ne bude bezrezervno prihvaćena u EU. Ostalo je dvije godine do prijema, a do tada će Hrvatska biti pod posebnom pažnjom EU, o pitanju povratka, pravosuđa i suđenja za ratne zločine – rekao je Štrbac.

Štrbac je izrazio uvjerenje da će “ruka pravde stići” i Vladimira Šeksa, “koji je uvijek bio tamo gdje su se događali zlocini nad Srbima”, kao i da na dnevni red moraju doći zločini počinjeni u zapadnoj Slavoniji tokom akcije “Bljesak”, za koje još nitko nije odgovarao.

Navodeći da za sve ove zločine nad Srbima “dokaza ima u izobilju” Štrbac je naglasio da, ukoliko u Hrvatskoj ne bude spremnosti da se počinitelji i odgovorni procesuiraju, to može da učini Vijeće za ratne zločine Tužilaštva Srbije, jer je svim tim institucijama, kada su osnovane, data nadležnost na području cijele bivše Jugoslavije.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.