Foto: Fena/Screenshot

RUDARI U SARAJEVU PROVELI NOĆ POD VEDRIM NEBOM, U NOĆI ODRŽAN HITAN SASTANAK! Ne odustaju od zahtjeva, ministar: ‘Moramo pregovarati da ne bismo ugrozili BiH!’

Autor: L.B.

Rudari svih rudnika ugljena u BiH u utorak su obustavili rad te su se okupili na prosvjedu pred sjedištem entitetske Vlade u Sarajevu. Traže smjenu direktora rudnika, kao i povećanje plaća. Dramatično je bilo u utorak na prosvjedu, o čemu smo pisali, a rudari, nakon noći provedene pod vedrim nebom, ne odustaju niti u srijedu ujutro od svojih zahtjeva.

U utorak su ujutro rudari zahvalili građanima na podršci.

U noći s utorka na srijedu održan je i hitni sastanak premijera FBiH, ministara i direktora koncerna Elektroprivrede BiH. Novinarima se obratio resorni ministar Nermin Džindić koji je kazao da će se formirati radna grupa koja će ući u pregovore s radnicima.

‘Moramo pregovarati da ne bismo došli u situaciju da ugrozimo BiH’

“Ima točaka koje su prihvatljive i onih o kojima se moramo dogovarati. Nije ovo prvi put da pravimo sporazume. Treba dalje razgovarati i pregovarati da ne bi došli u situaciju da ugrozimo Federaciju BiH”,rekao je Džindić.




Podsjetimo, minimalna plaća rudara u Federaciji BiH sada je oko 850 konvertibilnih maraka (3400 kuna), a oni traže da se taj iznos poveća na 1000 KM ( 4000 kuna). Usto se protive najavljenim mjerama preustroja poslovanja rudnika koji su dio dugoročnih planova za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Do 2050. trebale bi biti zatvorene sve termoelektrane u BiH pa bi tako prestala i potreba za najvećim dijelom ugljena koji se vadi iz rudnika u toj zemlji. Rudari tvrde kako se već sada počinje smanjivati proizvodnja, a kane im smanjiti i plaće, što ugrožava njihovu egzistenciju.

Foto: Fena/Screenshot

Odbijaju ‘fašistički pravilnik o radu’

Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara, kazao je kako oni odbijaju “fašistički pravilnik o radu” kojim im se i sadašnje skromne plaće planiraju smanjiti za trećinu.




“Neka iz Elektroprivrede BiH kopaju za te novce koliko im treba, mi nećemo”, kazao je Husić što su okupljeni rudari burno pozdravili.

Najavio je kako od zahtjeva neće odustati te da bez pregovora i dogovora neće biti ni pokretanja proizvodnje u rudnicima.

Predstavnici sindikata rudara tvrde kako u Elektroprivredi BiH već sada planiraju otpuštanje između 300 i 400 rudara, što oni ne kane dopustiti.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.