Pixabay/Ilustracija

RIJEŠENJE ZA NAJTEŽA KAZNENA DJELA: Srbija uvodi doživotni zatvor

Autor: Dnevno

Srbija uvodi doživotni zatvor s mogućnošću uvjetnog puštanja nakon 25 godina, prenose srpski mediji.

“Uvjetni otpust bit će mogućnost, a ne obaveza. To je međunarodni standard”, rekao je profesor Stanko Bejatović, predsjednik Srpskog udruženja za kazneno-pravnu teoriju i praksu i član radne grupe za izmjene Kaznenog zakona.

Svaki osuđenik na doživotni zatvor moći će nakon 25 godina provedenih iza rešetaka napisati molbu, a hoće li biti pušten na slobodu uz uvjet da ne ponovi kazneno djelo, o tome će odlučiti sud.

Sve češći užasni zločini potresaju javnost pa Srbija riješenje vidi u uvođenju doživotnog zatvora za počinitelje najtežih kaznenih djela.

Bejatović smatra da će to više utjecati na potencijalne buduće počinitelje kaznenih djela nego visina propisane kazne.

“Statistički imamo povećanu efikasnost kaznenog postupka, ali to je zbog toga što je veliki broj sporazuma s tužiteljstvom i zbog prilike kaznenog gonjenja. No kad je riječ o klasičnim procesima, nema bitnijih pomaka u povećanju efikasnosti kaznenog postupaka. U 50 posto slučajeva koje smo analizirali u istraživanju proces je trajao dulje od dvije godine, a u više od 10 posto dulje od pet godina”, rekao je Bejatović.

 




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.