Ilustracija / Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

REGIJA NA NOGAMA! SUSJEDI UPOZORAVAJU SVE GRAĐANE: ‘Ukoliko ste sudjelovali u obrani svoje zemlje, ne putujte u Srbiju’

Autor: Dnevno

Regiju potresa diplomatski sukob Srbije i Bosne i Hercegovine, a koji uključuje optužbe za ratne zločine.

Sve je kulminiralo danas kada je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izdalo upozorenje građanima te zemlje vezanu za putovanja u Republiku Srbiju, prenosi Klix.ba.

“Preporučuje se svim državljanima Bosne i Hercegovine koji na bilo koji način bili uključeni u obranu Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do kraja 1995. godine da do daljnjeg ne putuju u Republiku Srbiju”, navodi se u upozorenju.

Rizik od uhićenja

Kažu kako se upozorenje izdaje zbog rizika od uhićenja i procesuiranja u Republici Srbiji pod optužbama za ratni zločin, a na bazi ranijih slučajeva uhićenja bosanskohercegovačkih državljana protiv kojih se u BiH ne vode postupci niti ih pravosudne institucije BiH terete za ratne zločine.

“Nažalost, upozorenje se izdaje zbog okolnosti u kojima institucije Republike Srbije ne pokazuju volju za aktivnom međunarodnom suradnjom i razmjenom informacija u ovoj sferi, a na bazi ranije potpisanih protokola i međunarodnog prava”, zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Podsjetimo, upozorenje slijedi nakon uhićenja Edina Vranja, bivšeg visokog službenika Federalne uprave policije (FUP), u subotu te optužbi i procesuiranja za zločine u Goraždu. Njemu je danas određen je jednomjesečni pritvor.

Opozvana i veleposlanica

Povodom tog događaja, ministrica vanjskih poslova BiH, Bisera Turković, pozvala je u ponedjeljak veleposlanicu u Srbiji Aidu Smajić iz Beograda na hitne konsultacije u sjedište ministarstva u Sarajevo.




Reagirali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član ove institucije Šefik Džaferović.

Oni su rekli kako ovo predstavlja “novi u nizu proračunatih progona nad građanima Bosne i Hercegovine koje vrše srbijanske vlasti, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina”.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.