fbpx
Foto: Pixabay (ilustracija)

RAZOTKRIVENI SU, MNOGI ĆE DRHTATI ZBOG OVOGA! Njihovo je oružje bilo u ukrajinskom avionu koji se srušio u Grčkoj

Autor: Ivor Kruljac

Tko stoji iza tvrtke Valir koja je prodavala mine proizvedene u Krušiku u Srbiji? Mnogi su se to zapitali nakon pada aviona koji je prevozio njihov teret, a pao je u Grčkoj i na teritoriju te zemlje izazvao kaos zbog kojeg je Atena Beogradu uputila i prosvjednu notu, navodeći kako nisu bili informirani o sadržaju tereta u avionu koji je iz Srbije letio iznad njihova teritorija. Naime, u medijima se pojavila sumnja da Srbi šalju oružje – Ukrajincima, s obzirom je zrakoplov bio ukrajinski.

To je pitanje zanimalo i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koji je otkrio više imena u toj tvrtki.

Tako je sada poznato da je vlasništvo Valira 2020. godine preuzeo Mladen Bogdanović, a pretpostavlja se kako je vlasnik prije njega bio kontroverzni trgovac oružjem Sobodan Tešić. Tešić je inače pod sankcijama UN-a, a od 2017. godine i SAD-a.


CINS je također otkrio kako je u Valiru svoje radno mjesto našla i Vera Diković, inače snaha Ljubiše Dikovića, nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, udana za njegova sina Nemanju. Diković je za Valir podnosila dokumente u srpskoj agenciji za poslovne registre, dok je Nemanja Diković zaposlen u srpskom ministarstvu vanjskih poslova (MVP Srbija), nedavno bivajući drugi tajnik u srpskoj ambasadi, ni manje ni više nego u Grčkoj.

Omerta šefova

Ministarstvo nije CINS-u odgovorilo na pitanje koja je točno pozicija Dikovića mlađeg u njihovom resoru, ali ovaj istraživački centar ističe kako je upravo MVP Srbije nadležno za izdavanje dozvola za uvoz, izvoz, transport te tranzit oružja i voje opreme. Za CINS nisu htjeli razgovarati ni Nemanja Diković (koji je naveo da CINS treba tražiti dozvolu ministarstva), kao ni Vera, a Diković stariji, Ljubiša, nije htio ozbiljno odgovarati na novinarska pitanja.

CINS je podsjetio i kako je Ljubiša Diković prije dolaska na poziciju Generalštaba 2011. godine (gdje je ostao do umirovljenja 2018. godine), bio komandant 16. graničnog bataljuna Vojske Jugoslavije u devedesetima. Fond za humanitarno pravo navodi da je bio na granici sa BiH. Još 2015. godine, srpski medij Blic je naveo kako je cijela njegova obitelj u državnim službama. Uz sina u MVP-u, supruga mu je također vojno lice, a kćerka u ravnateljstvu civilnog zrakoplovstva.

Što se tiče aktualnog vlasnika Valira, Mladena Bogdanovića, riječ je o sinu Luke Bogdanovića, koji je bio svjedok pred sudom u BiH u raznim suđenjima za ratne zločine. Tijekom rata, Bogdanović stariji bio je načelnik Stanice javne sigurnosti Bratunac i načelnik odjela policije Centra javne sigurnosti Zvornik. Radovan Karadžić ga je želio za istraživača u svom timu za obranu pred Haškim sudom, što je Haag dobio zbog prevelike involviranosti i pozicija koje je držao u devedesetima. Također, uz Veru Diković, administracijom Valira se bavila i Sanja Kapetina, kći prvog čovjeka Republičke uprave za promet naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, Dragana Kapetine (koji se dovodi i u veziku s vođenjem nekoliko tvrtki koje su u vlasništvu sankcioniranog trgovca oružjem Tešića). Međutim, ni Sanja Kapetina niti oba Bogdanovića nisu htjeli razgovarati s novinarima.

Svi Valirovi klijenti

Kako su otkrivali vlasničke strukture Valira, CINS je također zanimalo i poslovanje ove tvrtke. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, ustupilo im je podatke koji pokazuju kako je Valira dobila 29 dozvola za izvoz oružja i vojne opreme od siječnja 2020. do srpnja 2022. godine. Pri tome je Ministarstvo istaknulo je većina odobrenih dozvola odrađeno u potpunosti ili djelomično, ali kod njih osam nije bilo postignuto ništa, a za njih četiri neostvarenih, u međuvremenu, istekla je valjanost.

Kad se sve zbroji, Valir je 2021. godine zaradio malo manje od 56 milijuna eura. Ministarstva obrane Azerbajdžana, Maliija, Bangladeša, Saudijske Arabije i Nigerije bili su krajnji korisnici Valirovih usluga, a dobili su i dozvolu za prodaju municije na komercijalnom tržištu u SAD-u.
Financijski izvještaj Valira otkrio je i da je 2021. godine dobio pozajmicu od dviju tvrtki, Krupnik i Zenitprom. Krupnik je uključen u, kako su to pojedini srpski mediji nazivali, “najvećim skandalom u eri Aleksandra Vučića”, aferu Krušik za koju je u listopadu 2019. godine uhićen Aleksandar Obradović, zbog otkrivanja poslovne tajne, odnosno, dostave dokumentacije koja pokazuje zloupotrebe u izvozu oružja, koje je predao novinarima. Krupnik je jedan od komisionara preko kojih je tvrka Krušik prodavala oružje, a tu su bile i tvrtke GIM i Jugoimport SDPR.

Što se tiče Zenitproma, riječ je o tvrtki koja je izvozila oružje u Mjanmar 2020. i 2021. godine, uoči puča koji je doveo do građanskog rata.
Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.