Igor Kralj/PIXSELL

Raspudić primijetio nešto što nitko nije: Znate li što Hrvatskoj prijeti zbog migranata?

Autor: Iva Međugorac

U HRT-ovoj emisiji Peti dan komentatori Aleksandar Musić, Lana Bobić, Petar Tomev Mitrikeski te analitičar Nino Raspudić raspravljali su među ostalim i o migrantima, koji posljednjih dana opsjedaju granicu s BiH u Maljevcu, a zamisao je da preko Hrvatske uđu u Europsku uniju.

“Problem je eskalirao prije par tjedana, a vrhunac je bio prosvjed na kojem se okupilo nekoliko tisuća građana Bihaća. Prosvjed je pokazao da su se stvari otele kontroli i da situacija postaje neizdrživa. EU je zatvorila vrata ne želi ih primiti, a u toj će igri nastradati onaj tko se zadnji zatvori”, smatra Raspudić uvjeren da će to biti upravo BiH koja najlošije funkcionira.

U Bihaću, ali i okolici nalazi se nekoliko desetaka tisuća migranata, upozorio je skrećući pozornost na bijes lokalnog stanovništva. “Trećina njih tamo su iz Pakistana. Kakve to veze ima s izbjeglicama? Nekome je puhnulo da će doći u EU bez dokumenata, zašto bi se to dopustilo”, upitao je Raspudić dodajući da kada bi hrvatska to dopustila naša zemlja postaje hot spot sa stotinama tisuća ljudi, koji ovdje nemaju namjeru ostati.

“U djelu medija i nevladine scene postoji jedna struktura koja potiče kršenje zakona i krijumčarenje”, upozorio je među ostalim Raspudić.

Prema njegovim riječima u nastavku razgovora Švedska je vodeća u Europi po broju silovanja, a to se dešava zbog migranata. “Smatram da je jedino riješenje zatvaranje granica. Ne znam zašto bi vojska bila bauk na granici? Mi to nismo izmislili Merkel ih je pozivala, mi nemamo kolonijalnu prošlost, nismo razvaljivali Siriju”, upozorio je Nino Raspudić podsjećajući da su susjedne Mađarska i Slovenija osigurale svoje granice za razliku od nas kojima prijeti opasnost od toga da postanemo hot-spot a moguć je i sukob s lokalnim stanovništvom, kojem svjedočimo u Bihaću.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.