Foto: Screenshot / Video / Dnevni Avaz

PROSVJEDI U BiH: Došli političari i građani: ‘Hrvati hoće upravljati BiH. Ne može!’. Sve pratila policija

Autor: Dnevno.hr

U ponedjeljak se održao prosvjed ispred zgrade Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, gdje je dio građana BiH izrazilo nezadovoljstvo prijedlogom visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog izmjena Izbornog zakona.

Pauk je podigao i sklonio automobil kod OHR-a, kako bi se osigurao prostor za prosvjede. Tamo su bile i jake policijske snage.

Ispred zgrade OHR-a politički dužnosnici su se pridružili građanima. Došli su predsjednik SDA Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, SBB-a Fahrudin Radončić i drugi.

Dio građana nosio je transparente. Neke od poruka su “Borba za život” i “Međunarodna mafija podržava domaću mafiju. Četnici klali, Izetbegovići krali”.

Foto: Screenshot / N1

Jedan umirovljenik iz Sarajeva je za portal “Avaza” govorio o razlozima zašto se pojavio na protestima.

“Ne znam što da kažem, sve je rečeno. Mi sve tražimo, a ništa nećemo poduzetu. Pitam gospodina Schmidta je l’ on ovdje došao da pravi mir ili je došao da pravi nekakve svađe i rat? Ako je došao za rat nek ide odmah u svoju Njemačku. Nek on preuzme sve one stvari koje su u Njemačkoj, pa nek ih primjeni ovdje. Nek se ne šali s glavom i nek ne radi ovo što radi. Pitam Milanovića, pitam Čovića, pitam sve, tko je u Hrvatskoj manjina. Hrvati s osam posto hoće da upravljaju BiH. Ne može tako “, poručio je.

Nije poznato što znači postotak koji je naveo.




Građani su pozvali visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da im se obrati, a obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Rekao je da je ovdje da iskaže svoj stav.

“Neka se čuje glas Bosne i Hercegovine. Pozivam visokog predstavnika da ne mjenja u ovom trenutku Ustav i Izborni zakon”, poručio je Džaferović.

Građani su poručili Schmidtu da ovakav zakon implementira u Njemačkoj, a tražili su i da podnese ostavku. Poručili su da će proteste nastaviti i sutra, ali bez političara.




Iako je najavljeni termin za završetak prosvjeda završio u 21 sat veliki broj građana je i dalje bio prisutan ispred zgrade OHR-a. Organizatori prosvjeda poručili su da će tamo ostati cijelu noć, a nastavak prosvjeda je zakazan za utorak u devet sati.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.