Foto: Wochit/AFP

PRONAŠLI PRIVREMENO RJEŠENJE? Evo što se događa na granici Srbije i Kosova, stigli su vojnici KFOR-a

Autor: L.B.

Nakon dva tjedna od blokade i prosvjeda sa srpske strane, zbog raspoređivanja jedinica ROSU na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova, granični prijelaz Jarinje u ponedjeljak je ponovo otvoren za vozila, a počelo se i s primjenjivanjem drugog dijela dogovora – stavljanjem naljepnica koji prekrivaju simbole Kosova i Srbije.

Naime, na snagu je stupio sporazum koji su delegacije Srbije i Kosova postigle u Bruxellesu.

Sada kada je putnički i teretni promet ponovno uspostavljen na Jarinju, sva vozila dobivaju naljepnicu koja se postavlja na registarske oznake tako da prekriva simbole ove dvije države. Do sada je ovaj način dobro funkcionirao.

Uklonjene blokade i teška mehanizacija

Tijekom proteklog vikenda Srbi su uklonili blokade, jedinice ROSU su se povukle, a na njihovo mjesto su došli vojnici KFOR-a. Oni će sljedeća dva tjedna pratiti provođenje sporazuma, međutim konačno rješenje za ovaj problem bi se moglo dogoditi u narednih šest mjeseci. Obje države će formirati radne grupe za dogovore, a prvi put će se sastati već 21. listopada

U nedjelju je počelo povlačenje jedinica ROSU-a sa Jarinja i Brnjaka 2, a Srbi su uklonili tešku mehanizaciju koja je bila raspoređena na graničnim prijelazima.

Kako piše Kosovo online, Srbi su prvo uklonili tešku mehanizaciju u jednu kolonu, a koju su koristili da naprave blokadu, tako da su vojnici KFOR-a bili u mogućnosti proći do pripadnika ROSU-a. Međutim, kako je rečeno, građani općine Leposavić će ostati u pripravnosti kako bi reagirali u slučaju da dođe do kršenja dogovora.

Samo privremeno rješenje

Drugi dio postignutog dogovora odnosi se na registarske oznake čime je predviđeno da se prelijepe naljepnice preko oznaka Srbije i RKS. Ovaj dio dogovora stupa na snagu od 5. listopada.




S obzirom na to da je ovo samo privremeno rješenje, posljednja točka dogovora bilo bi iznalaženje zajedničkog rješenja u narednih šest mjeseci, ali po standardima i praksama EU. Bit će formirane radne grupe koje će se prvi put sastati već 21. listopada.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.