Screenshot

PRISLUŠKIVANJE U JOVANKINOJ SPAVAĆOJ SOBI: Ovako je pao Ranković, prvi čovjek UDBE i OZNE

Autor: S.V.

Aleksandar Leka Ranković, bio je prvi načelnik OZNE i UDBE i kum Josipa Broza Tita, ali kad je 1966. godine izbila afera “Prisluškivanje” došlo je do njegova definitivnog pada, podsjeća Mondo.

Titova desna ruka

Aleksandar Ranković bio je član svih važnijih političkih tijela, kako u državi, tako i u Komunističkoj partiji: bio je potpredsjednik Savezne skupštine, član Izvršnog komiteta CK Saveza komunista Jugoslavije, potpredsjednik Saveznog izvršnog vijeća i predsjednik Odbora za unutrašnju politiku, član Sekretarijata Izvršnog komiteta CK SKJ, član CK Saveza komunista Srbije, član Predsjedništva Saveznog odbora Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije…

Pored svega, a ponajviše zahvaljujući činjenici da je Titov kum, Aleksandar Ranković je bio i šef svih policijskih i tajnih službi Jugoslavije, zadužen za borbu protiv svih koji su smatrani protivnicima države i tadašnjeg režima.

Službe kojima je on rukovodio masovno su zatvarale i likvidirale simpatizere Informbiroa, a mnogi su osuđeni bez dokaza, samo na temelju sumnji i bez ikakvih kriterija.

Afera “Prisluškivanje”

Do 1966. godine politička moć Aleksandar Ranković stalno je rasla. Te godine su, navodno, otkriveni uređaji za prisluškivanje u Titovom kabinetu i spavaćoj sobi njegove supruge Jovanke u rezidenciji u Užičkoj broj 15 u Beogradu. Tko je točno pronašao te uređaje i na koji način, nikada nije objelodanjeno, ali je krivnja odmah pala na Službu državne sigurnosti i na njenog prvog čovjeka – Aleksandra Rankovića koji je na Brijunskom plenumu optužen da se “kao sila izdigao iznad društva” zbog čega je smijenjen.




Rankovićev pad

Svi Rankovićevi simpatizeri su pozatvarani, a on se nakon toga zauvijek povukao. Vrijeme je kratio pišući memoare, u kojima je zapisao: “Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Aleksandar Ranković umro je 19. kolovoza 1983. godine, a Centralni komitet Saveza komunista cenzurirao je sam čin sprovoda javljajući o “nekoliko tisuća građana” koji su se od njega došli oprostiti. Prema procjeni ljudi sa sprovoda, bilo ih je više od 100 tisuća, a ispratili su ga povicima: “Leka, Leka”.




Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.