Pripadnici Armije BIH Hrvate razapinjali na križ te ih žive spaljivali

Autor: Dr. K.

Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara, u njoj su počinjeni brojni zločini, među kojima je i onaj u Grabovici.

Prošlo je 19 godina od kako su pripadnici Armije BiH, točnije postrojbe ‘Crni labudovi‘ na okrutan i svirep način ubili 33 Hrvata. Počinjen je 7., 8. i 9. rujna 1993., , za vrijeme operacije Armije BiH ‘Neretva ‘93‘. Cilj te operacije je bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara, u njoj su počinjeni brojni zločini, među kojima je i onaj u Grabovici. Da tragedija bude veća, nalogodavci ovog zločina još uvijek su daleko od lica pravde i slobodno se kreću. Kao jedan od glavnih odgovornih za ovaj zločin smatra se bivši zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović, piše portal tjedno.com.

Po izvršenju ovog pokolja, general Vehbija Karić izdao je naredbu Zulfikaru Ališpagi – Zuki da se blokira cijelo područje Grabovice kako se ne bi saznalo za učinjeno zlodjelo, na način da se postave punktovi ispred i iza Grabovice, da se ne može saznati ništa o masakru. Ni policija, ni UNPROFOR, ni mediji, tako da nitko nije mogao ući u Grabovicu. Zločin se pokušalo sakriti bacanjem leševa u Neretvu, tako da je hrvatskoj strani pri jednoj razmjeni predano samo 11 tijela. Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a ‘Firule‘ i svjedočenja su pokazala okrutnost smaknuća. Ljude su razapinjali na križ, neki su živi zapaljeni. Iako je ovoga zločina poznato govoto sve, odgovorni još uvijek nisu osuđeni!

Izjave svjedoka


Po izjavama upućenih, u noći 8. na 9. rujna 1993. se iz Grabovice cijelu noć čula pucnjava, a idućeg dana ujutro se pročulo da je nad civilima Hrvatima napravljen pokolj. Prema pretpostavkama upletenih, jedan dio žrtava je bačen akumulacijsko jezero HE Salakovac.

Obdukcijski nalaz splitskog KBC-a ‘Firule’ i svjedočenja su pokazala okrutnost smaknuća. Jedna žrtva je bila razapeta na križ, nakon čega mu je otkinuta glava i nabijena na kolac. Druga žrtva je bila dugo mučena i naposljetku zapaljena živa. Treća žrtva je zaklana. Jedan je civil ubijen pred suprugom, koja je potom silovana, a nakon dugog zatočeništva, razmijenjena. Supruga je po dolasku u Mostar počinila samoubojstvo, što je bilo posljedicom pretrpljenih stresova.

Autor:Dr. K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.