Wikimedia Commons

PRIČA O PREKRAJANJU GRANICA NA BALKANU SE OPAKO ZAKUHALA: Reagirao i Pahor: Promjene granica ne mogu se dogoditi mirnim putem

Autor: Mia Peretić

Slovenski predsjednik Borut Pahor održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o navodnom ‘non paperu’, dokumentu koji je u Bruxelles navodno uputio slovenski premijer Janez Janša, a u kojem se, među ostalim, predviđa prekrajanje granica u Bosni i Hercegovini.

Kako kaže, odlučno podupire širenje EU na države Zapadnog Balkana.

“To je geopolitičko pitanje prve kategorije, zagovaram tezu da bi zbog svih okolnosti bilo najbolje kada bi EU odlučila da u razumno kratko vrijeme uključi sve države Zapadnog Balkana i tome prilagodi strategiju širenja”.

Pahor je rekao i da bi brže širenje EU na Zapadni Balkan smanjilo značenje naivnih i opasnih zamisli o mijenjanju granica koje se, zbog zamršenosti prilika, ne mogu dogoditi mirnim putem.

“Zato odbijam zamisli o promjeni granica”.

Dodaje da bi brži proces uključivanja svih država Zapadnog Balkana u EU ojačao načelo teritorijalne cjelovitosti država, rješavanje bilateralnih pitanja i sigurnost regije.

“Očuvanje teritorijalne cjelovitosti država Zapadnog Balkana, pomirenje unutar država, jačanje mira i sigurnosti i euroatlantska perspektiva je ono čemu posvećujem pažnju više od 10 godina, zato sam prije 11 godina dao inicijativu za osnivanje procesa koji se zove Brdo Brijuni”.
Rekao je da je u pripremama za ovogodišnju konferenciju Brdo Brijuni posjetio Sarajevo i susreo se sa svom trojicom članova Predsjedništva BiH.

“Prijatelj sam te države, njezine cjelovitosti, jedan sam od rijetkih predsjednika koji jasno naglašavaju pomirenje za njihovu budućnost”.

“U vrijeme mog zadnjeg posjeta, ne prije i ne kasnije, nisam bio upoznat s ‘non paperom’, a zamisli o konačnom raspadu Jugoslavije i mijenjanju granice odlučno se protivim jer to nije moguće postići mirnim putem, o tome sam javno govorio”, rekao je Pahor.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.