fbpx
Foto: Screenshot/YouTube

PREMINUO LEGENDARNI POLITIČAR U 65. GODINI: Odležao pet godina u zatvoru zbog ‘verbalnog delikta’, dobitnik je Zlatne značke i Srebrnog štita!

Autor: L.B.

U 65. godini života preminuo je jedan od osnivača SDA – Stranka demokratske akcije te dugogodišnji političar, Hasan Čengić. Vijest su objavili njegovi poznanici na društvenim mrežama.

SDA je konzervativna politička stranka u Bosni i Hercegovini pučanske orijentacije, osnovana 26. svibnja 1990. u Sarajevu, a prvi predsjednik bio joj je Alija Izetbegović. Zajedno s HDZ-om BiH i SDS-om bila je nositelj demokratskih promjena, ali i stranka koja je bila nositelj bošnjačke politike tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

SDA danas predstavlja najutjecajniju i najbrojniju političku stranku među Bošnjacima, a trenutačni predsjednik stranke je Bakir Izetbegović.

Odležao pet godina u zatvoru za ‘verbalni delikt’

Čengić je rođen 1957. godine u Foči, a završio je Islamski teološki fakultet u Sarajevu.

U procesu muslimanskim intelektualcima u Sarajevu 1983. godine osuđen je na deset godina zatvora. Odležao je pet godina zatvora po pravomoćnoj presudi za “verbalni delikt”.

Od 1988. do 1990. radio je u Islamskom centru u Zagrebu, a od 1990. do 1992. na mjestu tehničkog, a potom generalnog tajnika u Centrali Stranke demokratske akcije.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH

Čengić je od 1992. do 1996. bio načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije BiH, a od veljače do prosinca 1996. bio je zamjenik ministra obrane Federacije BiH.

Osim toga, obnašao je funkciju člana Parlamenta Federacije BiH i predsjednika Komisije za povratak izbjeglih i raseljenih osoba. Također je bio član Komisije za obranu i sigurnost pri Parlamentu FBiH.
Dobitnik je Zlatne značke PL i Srebrnog štita OSRBiH, a bio je i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.