fbpx
foto:Screenshot: YouTube/INDfo

Preminuo Jovan Divjak, umirovljeni general Armije BiH koji se žestoko suprotstavio srpskoj propagandi o srpskim žrtvama u Sajarevu

Autor: Dnevno

U Sarajevu je u 84. godini preminuo Jovan Divjak, umirovljeni general Armije BiH, te prvi nositelj najvišeg francuskog ordena, Legije časti, iz Bosne i Hercegovine javlja Oslobođenje.

Divjak je završio 12. klasu Vojne akademije za zapovjednika bataljuna, Zapovjednu-štabnu akademiju i Ratnu školu. Rat ga je zatekao na dužnosti časnika u stožeru Teritorijalne obrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Kaznu zatvora izbjegao napustivši JNA

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je oružje iz Kiseljaka predati Teritorijalnoj obrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

 U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom “Sarajevo mon amour” (Sarajevo, moja ljubavi). Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. svibnja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Uhićen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. ožujka 2011. godine u 20 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. srpnja 2011. godine austrijski sud odbija zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.
Zaklada za pomoć djeci koja su izgubila roditelje u ratu

Osnovao je i ugradio sebe u zakladu “Obrazovanje gradi BiH”. Ta zaklada pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju. Suprotstavio se srpskoj propagandi u manipuliranju srpskim žrtvama u Sarajevu, odbivši svaku pomisao na masovna stradanja Srba, ističući da su Srbi u Sarajevu pretežno stradali od srpskih granata, a da nad Srbima nije vršen planski ili sistematski zločin, navodi Oslobođenje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.