Foto: Wotchit/ PATRICK HERTZOG/AFP via Getty Images

PREMINULA JE ‘DESNA RUKA’ SLOBODANA MILOŠEVIĆA: Ovaj čovjek obilježio je posljednje dane Jugoslavije

Autor: Dnevno

Jedan od posljednjih predsjednika Predsjedništva SFRJ, Borisav Jović, preminuo je u 93. godini od koronavirusa u Vojno medicinskom centru u Beogradu, javlja RTS.

Rođen je 29. listopada 1928., a bio je predsjednik Predsjedništva SFRJ od svibnja 1990. do svibnja 1991. godine.

Bio je blizak saveznik i savjetnik Slobodana Miloševića sve do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Posljednji predsjedavajući

Studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, diplomirao 1952. a doktorirao 1965. godine. Tijekom karijere bio je na različitim visokim državnim funkcijama.

Jović je bio veleposlanik SFRJ u Italiji (1975.-1979.), potpredsjednik Skupštine Srbije (1983.), predstavnik Srbije u Predsjedništvu SFRJ 28. ožujka 1989. godine te potpredsjednik Predsjedništva SFRJ od 15. svibnja 1989. do 15. svibnja 1990.

Foto: Twitter

Na čelu Predsjedništva Jović je kao predstavnik Srbije bio od 15. svibnja 1990. do 15. svibnja 1991. Tada se već slutilo da Jugoslaviji dolazi kraj. Dok su Hrvatska i Slovenija predlagale novo državno uređenje i slabije veze između republika, Srbija i Crna Gora bile su za očuvanje jedinstvene savezne države.

Samo četiri dana po njegovom odlasku, 19. svibnja 1991., u Hrvatskoj je održan referendum na kojem su birači velikom većinom glasali za napuštanje Jugoslavije.




Posljednji dani SFRJ

Dana 15. ožujka 1991. Jović je podnio ostavku pošto Predsjedništvo SFRJ kao Vrhovno zapovjedništvo Oružanih snaga SFRJ nije odobrilo prijedlog Stožera o uvođenju izvanrednog stanja u zemlji, ali Narodna skupština Srbije nije prihvatila njegovu ostavku.

Od tada je Jović bio vođa Socijalističke partije Srbije od 24. svibnja 1991. do 24. listopada 1992., zamijenivši na toj dužnosti Slobodana Miloševića, koji to više nije mogao zbog ustavnih ograničenja kada je postao šef države.

Kada se Milošević službeno vratio na čelo stranke, Jović je postao potpredsjednik SPS i ostao na toj dužnosti do kraja studenog 1995. godine.




Jović je napisao više knjiga, među kojima su i njegovi dnevnički zapisi iz vremena raspada bivše države, “Posljednji dani SFRJ” (1995).

Na liječenje je primljen prošlog tjedna zbog obostrane upale pluća, kao posljedice zaraze koronavirusom.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.