Foto: Bozo Radic / CROPIX

Premijerov kabinet pod antikorupcijskom istragom

Autor: Lucija Kapural

Slovensko antikorupcijsko povjerenstvo (KPK) najavilo je da će ispitati mogući sukob interesa Damira Črnčeca, glavnog tajnika u kabinetu predsjednika vlade Marjana Šareca, zbog njegovih veza s Westinghouseom. Riječ je o američkoj korporaciji koja je izgradila nuklearku Krško te isporučila opremu za nju.

Črnčec je ujedno Šarecov savjetnik za pitanja sigurnosti, nekadašnji ravnatelj nacionalne obavještajne agencije te osnivač i vlasnik Instituta za globalno upravljanje (IGLU). Za direktoricu svoje tvrtke,  početkom godine postavio je Zvonku Truden, koja je istodobno predstavnica Westinghousove švicarske podružnice Westinghouse Electric u Krškom.

Tada to nije izazvalo posebne reakcije, ali je stvar postala aktualna u svjetlu premijerove nedavne izjave kako se zauzima za to da Slovenija u Krškom otvori drugi blok nuklearke te da bi međunarodni natječaj mogao biti objavljen za desetak godina, a da se za sudjelovanje zanimaju “Amerikanci, Rusi, ali i drugi”. Logično, postavilo se pitanje mogućeg sukoba interesa u premijerovu kabinetu, s obzirom na Črnčecov utjecaj i lobističke veze. Ovaj je, naime, dio obavještajnog obrazovanja stekao u SAD-u.

U trenutku kad je postao Vladin dužnosnik, Črnčec je ispunjavao uvjete i prijavio da je vlasnik IGLU-a, ali se tada nije znalo da će za direktoricu imenovati osobu povezanu s Westinghouseom, kazao je u izjavi za televiziju POP-TV Boris Štefanec, predsjednik antikorupcijslkog povjerenstva. Dodao je kako ne može biti slučajnost da je Zvonka Truden postala i članica uprave Telekoma Slovenije, nacionalnog teleoperatera. On smatra da slučaj i veze koje upućuju na moguću korupciju treba ispitati, kako bi sve bilo transparentno.

“Istina, drugi blok nuklearke neće se možda graditi u mandatu sadašnje Vlade, ali se stvara dojam da vladajući ne djeluju transparentno, pa te stvari moramo ispitati. Nemam namjeru štetiti slovenskoj Vladi, ali naše povjerenstvo moraju zasmetati moguće nezakonitosti. Osobito  ću se boriti protiv korupcije sve dok sam na čelu povjerenstvu”, kazao je Štefanec za televiziju POP-TV.

Kako piše poslovni list Finance, Šarec je o mogućnosti gradnje drugog bloka u Krškom početkom godine razgovarao s američkim ministrom za energetiku Rickom Perryjem. Amerikanac je tom prilikom “lobirao” za Westinghouse, koji još uvijek dobavlja nuklearno gorivo za nuklearku u Krškom. Šarec je pitanje gradnje drugog bloka spomenuo i nedavno u Moskvi, u razgovoru s Dmitrijem Medvedevom, ruskim premijerom.

Iako je Črnčec sve nazvao pokušajima svoje diskreditacije i pričom bez realne osnove, slovenski mediji navode kako stvar nije nedužna, budući da je on jedan od ključnih premijerovih suradnika, čovjek od velikog utjecaja i “glavni planer”.




Kako piše mariborski list Večer, Westinghouse je zadnjih godina prošao kroz velike turbulencije i prije dvije godine zabilježio 9 milijardi eura gubitka. Budući da američka nuklearna industrija nije onako uspješna kao nekad, kao konkurentniji ponuđači za gradnju nuklearki u sadašnjem se trenutku pojavljuju oni iz Južne Koreje, Kine, Rusije i Francuske.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.