Ilustracija

POVJESNIČAR OTKRIO ŠTO JE HITLER MISLIO O SRBIMA: ‘Dva puta su ga za srce ujeli, U NJIMA JE BEZOBZIRNA SILA OTPORA’

Autor: D.V

Nadasve zanimljiva tema obrađuje se u nadolazećem broju feljtona srbijanskog političara Čedomira Antića naziva “Globalna istorija Srbije”. Feljton izlazi u nadolazećem broju srpskog Nedeljnika, a Antić je otkrio kakav je stav, navodno, Adolf Hitler imao prema srpskom narodu.

“1996. godine predstavljen je kao posljednji živi sugovornik Adolfa Hitlera. Na konferenciji održanoj u Njemačkoj, devedesetpetogodišnjeg Predraga Milojevića upitali su o njegovom prvom dojmu. ‘Hitler je bio ljubazan i ostavio je na mene ugodan dojam’. Publika je bila začuđena i ljuta, a starac je objasnio: ‘Gospodo, zamolili ste me za prvi dojam, a razgovor sam završio s vođom male i podcijenjene stranke upozorivši da je to čovjek opasnih namjera. Šest godina kasnije, hitno sam iz Njemačke pod prijetnjom smrti’. Publika je potom pljeskala”, započeo je pa dodao:

“Šezdeset godina ranije Milojević je u ‘Politici’ napisao: ‘Hanibal je prešao Alpe i došao do vrata Rima, iako nije imao pojma o geografiji. Hitler je stvorio najburniji politički pokret u Njemačkoj, iako još uvijek nisu jasni pojmovi iz političkog početnika. Pretpostavljam da je u tome moć iracionalnog u potrazi za ljudskim. No, da je stvoren da bude vođa, može se vidjeti i po tome što učenike nagovara da uče politiku čitajući zvijezde. Čitajući svoje listove i knjige u knjižnicama, mogli bi naučiti lekcije koje su prilično nezgodne za nacionalistički pokret'”, navodi Antić pa spominje da je “tijekom rata Hitler tvrdio da su ga Srbi ‘dva puta ujeli za srce’ – sarajevskim atentatom 1914. i pučem za pristupanje Trojnom paktu 1941. godine”

Povijesničar navodi da je Hitler također rekao:

“Nikada ne smijemo dopustiti da nacija na Balkanu postane previše moćna, nacija sa osjećajem političke misije i povijesne uloge. Srbi su ljudi. Pokazali su da imaju veliku moć izgradnje države, kao i velike, ambiciozne ciljeve koji sežu čak do Egejskog mora.

Srbi su narod kojem je suđeno da ima državu i koji se održava kao narod. Njihova ideologija je Velika Srbija. U njima postoji bezobzirna sila otpora. Zato će uvijek predstavljati velikosrpsku ideju. Ono što dolazi iz Beograda znači opasnost.

Njemačka mora potpuno suzbiti sve planove za Veliku Srbiju. Nismo stvorili srpsku vojsku. Čak je i određena komunistička opasnost prihvatljivija”, piše u feljtonu Čedomira Antića “Globalna istorija Srbije”, prenosi Nedeljnik.




Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.