Foto: EMSC

Potres zatresao u blizini Hrvatske: ‘Nalazimo se u seizmički aktivnoj zoni’

Autor: F.F

Rano jutros područje Hercegovine pogodio je potres s epicentrom u blizini Mostara, potvrdio je Europsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC). Trenutno nema informacija o jačini potresa niti o eventualnoj šteti koju je mogao prouzročiti. Korisnici EMSC aplikacije još nisu podijelili svoja iskustva vezana uz ovaj potres.

Podsjetimo, krajem ožujka i tijekom travnja, Hercegovinu je pogodila serija blažih potresa. Prof. Hazim Hrvatović, dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), ranije je izjavio za medije kako se BiH nalazi u seizmički aktivnoj zoni.

Prema njegovim riječima, najugroženije područje proteže se od Livna do Trebinja u Hercegovini.

Nema reakcija

Osim toga, Hrvatović je istaknuo nekoliko drugih rizičnih područja: Banja Luka, Zenica-Žepče, te područje Tuzle. Magnituda potresa u Sarajevu i Tuzli očekuje se oko 5. Na novijim kartama, regija Brčkog, Orašja, Zvornika i Bijeljine također je označena kao visokorizična, što nije bio slučaj na starijim kartama. Najveći rizik identificiran je na potezu od Mostara do ušća Neretve te prema Ljubuškom i istočno prema Stocu.
U Njemačkoj brutalno napadnuta trojica političara: ‘To su nam pripremili radikalni ljevičari’

Hrvatović je naglasio kako svaka članica Europske unije mora svakih pet godina izraditi novu kartu procjene rizika. U Bosni i Hercegovini, odgovornost za ovo leži na entitetima.
Dva seizmološka zavoda rade koliko mogu s dostupnim resursima, no potrebno je značajno ulaganje u opremu, obradu podataka i obrazovanje kadrova kako bi se unaprijedila seizmološka istraživanja i priprema za potrese.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.