Foto: Screenshot/Twitter

POSLOVNO CARSTVO DODIKOVIH: Igor i Gorica su uspješniji i od oca Milorada, evo što se sve nalazi u njihovom vlasništvu!

Autor: L.B.

Djeca visokih političkih dužnosnika na našim prostorima rijetko kada nisu poslovno uspješna. Poznato je kako su njihovi poslovno-poduzetnički potencijali jako tijesno povezani s moći njihovih roditelja. Ništa drugačije nije niti s djecom šefa Republike Srpske, Milorada Dodika.

Naime, Igor i Gorica Dodik su i više nego uspješni u biznisu, ali i u humanitarnom radu, a usto raspolažu i sa širokim društvenim i medijskim utjecajem.

Tako se za Miloradovog sina Igora sve glasnije nagađa u kojem se udjelu nalazi u vlasničkoj strukturi TV Une, koja bi u Hrvatskoj do kraja ove godine trebala početi s emitiranjem. Igor, kao navodni suvlasnik nove televizije, prije desetak godina dobio je tri milijuna konvertibilnih maraka kredita Investicijsko-razvojne banke Republike Srpske, dok je sa sestrom suvlasnik cijeloga niza firmi. Osim toga, poznat je i u sportskim krugovima kao menadžer košarkaškog kluba Igokea.

Nezaposleni stručni konzultant i humanitarka

Međutim, u cijelom nizu funkcija i firmi, Igor Dodik je i stručni konzultant u kompaniji ‘Prointer‘, što su BiH protumačili kao kazneno djelo, budući mu otac javno govori da je nezaposlen i da vjerojatno onda radi na crno.

Igor na Twitteru dijeli s pratiteljima prilično predvidljive političke stavove koji su mu i omogućili bogat život, no i fotografije svog najvećeg idola – tate Milorada. O Igorovom obrazovanju ne zna se puno, no kada ga netko dovede u pitanje, odvjetnici Dodikovih uvijek šalju priopćenja o tome koliko je njegovo obrazovanje iznimno, pritom ne precizirajući kojim se diplomama mlađi Dodik ponosi.

Međutim, njegova sestra Gorica navodno je diplomirala ekonomiju na Cipru. Osim toga, isto kao i Igor, i ona je veliki biznismen, a osobito humanitarka. No, najviše od svega, Gorica je dežurna kritičarka svakog tko se usudi negativno komentirati njezina oca, pa spremno staje u njegovu obranu.

Gorica je i potpredsjednica Zaklade “Djeca nam se rađala” u Republici Srpskoj, što je angažman jako sukladan i nekim primjerima iz hrvatske političke prakse. No, najviše Goričinih kritika upućeno je tatinom lokalnom rivalu, banjolučkom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, te uredno odrađuje sva javna sramoćenja pojedinaca iz Dodikove oporbe. Zadnji primjer toga je slučaj s plasmanom kućne pornosnimke banjolučkoga gaya i vijećnika Partije demokratskog progresa Ivana Begića.




‘Bato i seka Dodik imaju 60-ak kompanija’

Naime, u lipnju su Igor i Gorica Dodik pokušali javno demantirati Stanivukovića koji je rekao da “bato i seka Dodik imaju 60-ak kompanija”. Poručili su kako je Gorica vlasnica samo tri kompanije, a Igor dvije, među kojima nije spomenuta i regionalna televizija. Banjolučki gradonačelnik brzo im je odgovorio:

“Gospodo, vaše firme nisu samo ono što je na vašem imenu i prezimenu. Vaše firme su i one na vašim zetovima, kumovima, sestrićima i povezanim osobama na kojima se vode. Takvih ima i više od 70, jer ste privatizirali ovu zemlju, ali tako možete još samo godinu dana”, objavio je Stanivuković na Twitteru.

Prema financijskim izvještajima koje je proučio BiH portal CAPITAL, deset firmi koje su u susjednoj državi službeno zavedene kao vlasništvo članova obitelji Milorada Dodika u pretpandemijskoj je 2019. godini ostvarilo prihod od gotovo 10 milijuna konvertibilnih maraka. Ako im se dodaju i bilance poduzeća koje se neslužbeno povezuju s Dodikom, prihodi im onda premašuju i 50 milijuna KM.

Dodikovi u pandemiji obrnuli više od 10 milijuna konvertibilnih maraka

Ni pandemija u cijeloj 2020. nije utjecala na pad prihoda poslovnoga carstva Dodikovih, kako ‘brace i seke’, tako i ostalih.

Dodikovi su u njoj obrnuli i više od deset milijuna maraka: poduzeće ‘Fruit Eco’ koje se bavi uzgojem voća prijavilo je 14 puta veću dobit od one iz 2019. godine, a živnula je i poslovna aktivnost firme ‘Global Liberty’ koju dijele Igor i sestra Gorica. Naravno, Dodikovima su pomogli i poljoprivredni poticaji Republike Srpske, bez kojih nije poslovao ni Miloradov brat Goran, također vlasnik tvrtke ‘Agro voće’.

Ipak, nešto je pao promet u restoranu ‘Agape’, u vlasništvu Gorice Dodik, no ti su gubici glatko kompenzirani. Naime, Goričin suprug Pavle Ćorković je to napravio preko svojih firmi ‘Agro Destil’, ‘KBV Datacom‘ te ‘Red Box Media’, u kojima je obrnuo oko 1,8 milijuna maraka. Nimalo loše nije poslovala ni tvrtka supruga Dodikove sestre Spasoja Zeljkovića, kao ni ona Dodikova sestrića. Svi oni očito imaju usađen izniman poslovni talent.

Najprofitabilnija tvrtka izravno povezana s TV Unom

Međutim, pandemijska 2020. bila je ipak najprofitabilnija za kompaniju ‘Prointer ITSS’ koja je izravno povezana s Igorom Dodikom: u odnosu na prethodnu, prihodi su joj skočili za više od 11 milijuna maraka. Riječ je, inače, o tvrtki s kojom je izravno povezana i nova regionalna televizija UNA TV koja se upravo sprema otpočeti s emitiranjem i u Hrvatskoj.

Analize službene evidencije Registra poslovnih subjekata Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci pokazuju da su u zadnja tri mjeseca tamo osnovane dvije tvrtke za proizvodnju televizijskog i filmskog programa: jedna od njih je Infinity media, tvrtka koja ima dvadeset posto udjela u Uni World Networku, a tvrtka je kći grupacije Infinity International Group, u čijem je sastavu i tvrtka Prointer ITSS.

Vlasnička hobotnica očito tendira skrivanju tajnih gospodara nove televizije. Infinity International Group posjeduje, inače, četrnaest firmi, a direktor joj je Bojan Vujić, nekadašnji direktor Prointera u kojemu je Igor Dodik stručni konzultant, iako ‘nezaposlen’, piše Slobodna Dalmacija.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.