fbpx

Poruka obespravljenim BiH Hrvatima: Na popisu stanovništva izjasnite se kao Hrvati i katolici, zanemarite ono čime nas plaše

Autor: Iva M.

"Mi smo jedina nacija u Europi koja nema politička prava, nemamo pravo da biramo", kaže naš sugovornik. Time je, pojašnjava, zgaženo njihovo ne samo kolektivno već i ljudsko pravo. Hrvatska o tom problemu šuti, tek se u posljednje vrijeme o tome progovara u EU parlamentu što je pohvalno.

Vrijeme popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini polako se približava, ali kako za sada stvari stoje neće proći u miru, toleranciji i poštivanju prava svih građana te zemlje. Kampanje u kojima se građanima sugerira kako da se izjasne sve su intenzivnije, a ona posljednja u kojoj se koriste i djeca zgrozila je tamošnju javnost. Riječ je o spornim, nacionalistički obojenim videima u kojima djeca govore "Budi Bošnjak da ne bi bio ostali", a djelo je to Omladinsko kulturnog centra Gradačac. Svrha promocije je uvjeriti ljude da se na skorom popisu ne izjašnjavaju kao Bosanci već kao Bošnjaci. "Svatko onaj tko se bude izjasnio kao Bosanac, Hercegovac, Krajišnik ili drugačije eliminira samog sebe iz ustavnih prava odlučivanja o najbitnijim pitanjima BIH i budućnosti BIH i u ustavno-pravnom smislu i u smislu donošenja bilo kojeg zakona", stoji na službenim internetskim stranicama ovog Centra.

O čemu se konkretno radi za naš portal objasnio je Mario Karamatić čelnik HSS-a BIH. "Radi se o zloporabi djece", kaže Karamatić. Također smatra da je ovaj spot glupost i fašizam, a dodaje kako je to pokušaj mobilizacije Bosanaca da se izjasne kao Bošnjaci jer je to politika koja se vodi iz Sarajeva. Osim toga, uvjeren je Karamatić, ovo je pokazatelj kako se zadire u sve što nije muslimansko. ''Hrvati u BIH su neravnopravni i nemaju nikakva prava'', objašnjava naš sugovornik, osvrćući se na sporni video. Nemaju, kaže naš sugovornik pravo niti da donesu odluku o tome tko će ih predstavljati. I Međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini samo štiti svoje interese, a za to vrijeme zemlja izumire i nema nikakve perspektive. Karamatić ima poruku i za Hrvate u toj zemlji: "Na popisu stanovništva izjasnite se kao Hrvati i katolici i neka zanemare ono čime nas plaše". Naš sugovornik odlučan je i oko toga da su Hrvati u njegovoj zemlji konstitutivan narod te govori kako će to ostati tako čak i ako samo jedan Hrvat ostane u toj zemlji.

Urednik portala Poskok, Nikola Zirdum, suglasan je s čelnikom HSS-a. Slaže se da se u spornom videu radi o zloporabi djece. Dodaje da je to pokazatelj straha bošnjačke političke elite te ističe da se zbog toga u Bosni i Hercegovini provodi agresivna kampanja u kojoj se izrabljuju djeca. "Etnogeneza još nije završila", kaže Zirdum i objašnjava da je veliki broj stanovnika Bosne i Hercegovine u mješanim brakovima pa stoga postoji problem i nejasnoća oko njihovog izjašnjavanja na popisu. Radi se kaže, i fiktivno popisivanje u koje je uključena i dijaspora. "Svaki čovjek se treba izjasniti po savjesti", sugerira Zirdum. No dodaje da Hrvatima nije teško shvatiti tko su i što su. Naš sugovornik osvrnuo se i na nepoštivanje prava Hrvata u BIH. "Mi smo jedina nacija u Europi koja nema politička prava, nemamo pravo da biramo", priča Zirdum. Time je pojašnjava zgaženo njihovo ne samo kolektivno već i ljudsko pravo. Hrvatska o tom problemu šuti, tek se u posljednje vrijeme o tome progovara u EU parlamentu što je pohvalno.


O ovom problemu oglasio se i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Kažu da se radi o važnom događaju o čijim rezultatima će ovisiti i budući polažaj hrvatskog naroda u toj zemlji. Državni ured poziva sve Hrvate podrijetlom iz BIH koji trenutno žive u iseljeništvu i Hrvatskoj da se odazovu popisu. "Sudjelovanje u popisu je moralna, građanska ali i domoljubna obveza. Sudjelovanjem u popisu dajete veliki doprinos ravnopravnosti i političkom pozicioniranju hrvatskog naroda kao jednog od konstitutivnih naroda u BiH! Sudjelovanjem u popisu pokazujete privrženost prema svome narodu i prema Bosni i Hercegovini kao svojoj domovini!", piše na stranicama Državnog ureda. Na istim stranicama objašnjeno je kako se izjasniti pa tako sugeriraju Hrvatima da na pitanje br. 24, ono o nacionalnosti izjasne da su Hrvati, a na sljedeće pitanje, ono o vjeroispovjesti da su katolici te da na pitanje "Kojim jezikom govorite'' odgovore – hrvatskim.

Autor:Iva M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.