Foto: Pixabay

POMIRBA REGIJE ’Beograd i Zagreb utiru dobar put, ali ništa bez BiH’, tvrdi bosanski reis

Autor: Hina

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je Hrvatsku i Srbiju da ne ignoriraju važnost i ulogu njegove zemlje i da o njoj vode računa kada zagovaraju ili provode procese koji bi trebali voditi ka pomirbi i trajnoj normalizaciji odnosa u regiji.

U posebnoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegova ureda, reis Kavazović je kazao kako prati “inicijatvu za srpsko-hrvatsku pomirbu” ne pojašnjavajući pri tom na što točno misli, no dodavši kako podupire pozitivne razgovore, ali i drži da oni nemaju smisla bez BiH.

Istaknuo je kako su u ratovima 90-ih godina Bošnjaci bili ti koji su platili najveću cijenu, a ustvrdio je i kako su i Hrvatska i Srbija “tijekom četiri godine agresije, nerijetko zajedničkim naporima, pokušavale podijeliti Bosnu i Hercegovinu i pripojiti njene ‘etnički očišćene’ teritorije vlastitim nacionalnim državama”.

Dodao je kako je ipak radostan što se danas, 25 godina nakon tih zbivanja, “čuju glasovi pomirbe koji dolaze iz Beograda i Zagreba”

“Sa radošću pratimo takve početne inicijative, vjerujući u svjetliju budućnost na ovim prostorima. Nadamo se da su svi narodi, kao i politički i vjerski lideri na području Balkana sazreli za okretanje nove stranice u povijesti naših naroda. Pozdravljamo i činjenicu da prvi glasovi u smjeru pomirenja dolaze iz Srbije i Hrvatske, kao dvije najveće zemlje bivše Jugoslavije i najodgovornije za sve što se dešavalo devedesetih, naročito u Bosni i Hercegovini”, izjavio je.

Dodao je kako pomirba neće biti moguća ukoliko nije iskrena i ukoliko isključuje Bosnu i Hercegovinu i njene lidere te ukoliko se ne temelji na postulatima istine i pravde odnosno kroz identificiranje i imenovanje zla i njegovih počinitelja.

“Uvjeravamo svoje susjede, a poučeni dogovorima i događajima iz bliže i dalje prošlosti da bilo kakav dogovor koji je na štetu Bosne i Hercegovine ne može proći. Posebno ne na račun onih koji su spremni i umrijeti za svoju domovinu, kao i mnogo puta do sada”, tvrdi reis Kavazović istaknuvši kako BiH danas ima puno prijatelja diljem svijeta koji neće dopustiti da se mir na Balkanu dovodi u pitanje.




Srpska premijerka kazala kako žele pomirenje, no ne razumije zašto je Milošević bio u Kninu. Ipak, kaže da joj ga je teško javno osuditi




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.