Wikimedia Commons

POJAČAVA SE NADZOR: Tek petina migranata su izbjeglice

Autor: Hina

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić izjavio je u utorak u Sarajevu da će vlasti te zemlje zatvoriti istočnu granicu prema Srbiji i Crnoj Gori za migrante ako to isto učine Hrvatska i druge zemlje Europske unije.

“Jedini pravi odgovor na to bi bio pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s našim istočnim susjedima i u slučaju da se dogodi zatvaranje granica, nama neće preostati ništa drugo nego da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori”, rekao je Ujić.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima u BiH dodao je kako je dnevni priljev između 65 i 80 migranata koji granicu prelaze u manjim ili većim skupinama. Od kraja prošle godine služba je registrirala 6.257 migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, a njih 5.635 zatražilo je međunarodnu zaštitu.

Ujić je upozorio kako tek petina migranata dolazi iz zona ratnog konflikta, dok se u najvećem broju radi o ekonomskim migrantima.

“Ovdje se radi o mješovitim migracijama gdje je samo 20 posto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti među kojima je mnogo obitelji s djecom i dolaze iz 45 različitih zemalja”, rekao je Ujić.

Najavio je da će vlasti BiH uskoro adaptirati jednu vojarnu kao prihvatni centar nedaleko od Sarajeva, te veliki broj izbjeglica koji se nalaze u Unsko-sanskoj županiji, sa sjedištem u Bihaću, pokušati smjestiti u prostorije posrnulog prehrambenog giganta Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Pojasnio je kako su dobili informacije iz Austrije o potpunom zatvaranju granice, te najave kako će to učiniti i Slovenija i Hrvatska.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.