Aleksandar Vucic. Foto: CROPIX

Pogledajte što pišu Vučićevi botovi po portalima o Srebrenici, ovako ne bi bilo niti kod Tita

Autor: B. D.

Poznato je da u Srbiji sloboda medija ozbiljno pati. Osim što je novinarstvo ugroženo cenzurom i što se sve više nekoć slobodnih medijskih kuća priklanja predsjedniku Aleksandru Vučiću iz financijskih interesa, predsjednik koristi i usluge takozvanih “botova”.

Radi se o lažnim računima na društvenim mrežama i portalima s vijestima s pomoću kojih se generiraju poruke podrške predsjedniku. Vučić botove koristi za stvaranje dojma da ima široku podršku naroda. Iza nekih računa botovi stoje stvarni ljudi, dok su drugi automatizirani programi.

Uočljivo je to da su poruke koje pišu botovi očito automatski generirane. U njima nema stvarne emocije ili individualnosti, već samo iskazuju potpunu opčinjenost srbijanskim vođom. Situacija je dovedena do apsurda jer je na nekim portalima s vijestima osvanulo toliko komentara Vučićevih botova, da nisu ni prisutni komentari stvarnih osoba, tako da je potpuno jasno da se radi o političkoj farsi.

Mašinerija za pranje mozga

Vučićevi botovi osiguravaju da svaka tema bude okrenuta “na njegov mlin”. Budući da javnim prostorom u puno slučajeva doslovno dominiraju lažni profili stvara se dojam stvarne podrške, koja zatim preokreće mnoge na njegovu stranu.
Tako je na društvenoj mreži X (tadašnjem Twitteru) Vučić imao više od 8 tisuća lažnih profila koji su “ljubili njegov lik i djelo”. Radi se o tolikom broju lažnih računa da na mnogim internetskim mjestima brojčano nadjačavaju stvarne ljude, čime stvaraju potpunu iluziju stvarnosti u kojoj je prikazano udivljenje prvom čovjeku Srbije. U takvoj okolini doista je teško razlikovati stvarnost od iluzije.

Po broju botova na Twitteru Vučić je toliko pretjerao da je društvena mreža 2020. godine masovno blokirala račune koji su mu iskazivali udivljenje. “Pri kraju prošle godine, otkrili smo cijele grupe računa koji su koordinirano neautentično djelovali na promoviranju vladajuće stranke u Srbiji i njezina lidera. Uklonili smo 8.558 takvih računa” objavio je Twitter. To je bio najveći broj botova političke podrške koje je Twitter uklonio u jednoj akciji.

Foto b92 Screenshot

More bezličnih komentara

Vučićevi botovi najuočljiviju su na nekad slobodnom portalu b92, na kojem se uvijek pojavljuju u istom obliku. Riječ je o profilima bez slike koji imaju kratko ime bez neke kreativnosti. Dakle radi se o profilima koji nose vlastito ime, neki muško neki žensko. Redovno objavljuju komentare u isto vrijeme, a moguće je da uz profile koji komentiraju, postoje i profili koji te komentare dodatno lajkaju, iako to nije moguće provjeriti na portalu.
Komentari botova rijetko se tiču konkretnih tema, ne hvale ništa specifično što je Vučić napravio, već opčenito iskazuju podršku. Kao da lome kičmu kako bi ta podrška bila što veća. “Maksimalna podrška za Vučića”, napisala je Teona, nakon koje je Mirko napisao “Podrška će biti veća nego ikad”.

Na tekst koji govori o glasanju za Rezoluciju o Srebrenici među prvima su odgovorili i Vučićevi botovi. “Predsjednik se bori kao lav. Ponosni smo na njega”, napisala je Sara. “Predsjednik Vučić je još jednom pokazao kako se istinski bori za svoj narod”, napisala je Aaa.

Foto: b92 Screenshot

Majstor iluzija

Dok Vučić očiti međunarodni poraz prikazuje kao pobjedu, njegovi umjetni pristalice pokazuju divljenje. Na tekst naslovljen “Vučić o Rezoluciji o Srebrenici: Ući će u udžbenike da su velike sile poražene od jedne male Srbije”, nanizali su se komentari za koje je posve očito da se radi o političkoj propagandi.

Pomahnitali Vučić udario po susjedima: ‘Odvratni su, oni nikad neće usvojiti rezoluciju o Jasenovcu’

“Odgovorna Vučićeva diplomacija je dovela do toga da se sačuva obraz Srbije”, napisala je Ana, koja je vrlo vjerojatno jedan od Vučićevih botova. Na svaki od komentara objavljenih na nekad slobodnom portalu b92 korisnici su reagirali s ogromnim brojem reakcija “ne preporučujem”, od njih 1068 do 1352. I po tome se vidi što Srbi zapravo misle o Vučićevoj promidžbenoj kampanji.

Usprkos tome što je narodu jasno da je “majstor iluzija”, Vučić zadržava političku moć i nastavlja sa svojom dominacijom javnog prostora u državi. Ako Vučić vojsci botova pridruži i vojsku lažnih glasača pitanje je hoće li uopće biti moguće svrgnuti ga s državnog trona.

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.